E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26348
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vai būs tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2022
Liene

Labdien! Esmu Latvijas pilsone, kas strādā Latvijas uzņēmumā, kur attiecīgi tiek maksāti visi ar algas izmaksu saistītie nodokļi, bet es dzīvoju Āzijā un darbu veicu attālināti. Vai, pārtraucot darba attiecības, man ir tiesības saņemt bezdarba pabalstu? Vai ir iespējams pieteikties bezdarbnieku pabalstam attālināti un attālināti organizēt tikšanās ar NVA konsultantu? Mans darba stāžs ir nepārtraukti 15 gadi.

A
atbild:
27. maijā, 2022

Par bezdarbnieka statiusa iegūšanu un tiesībām to saglabāt informē Nodarbinātības valsts aģentūra:  

Pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā var persona, kurai Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu.  

Tiesības uz bezdarbnieka statusu ir personai, kura atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma (turpmāk – Bezdarbnieku atbalsta likums) 2. panta otrajā daļā noteiktajam personu lokam.

Lai piešķirtu bezdarbnieka statusu, Nodarbinātības valsts aģentūra vērtē personas atbilstību Bezdarbnieku atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem statusa iegūšanai: 

  • nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); 
  • meklē darbu; 
  • ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās; 
  • ir sasniegusi 15 gadu vecumu; 
  • nav sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurai valsts vecuma pensija nav piešķirta (tai skaitā priekšlaicīgi); 
  • nav uzņemta pamatizglītības vai vidējās izglītības programmā klātienē; 
  • neveic komercdarbību vai tās komercdarbība apturēta saskaņā ar normatīvajiem aktiem; 
  • neatrodas ieslodzījuma vietā, izņemot brīvības atņemšanas soda izciešanu atklātā cietumā, vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kurā pakalpojumus pilnībā vai daļēji finansē no valsts vai pašvaldības budžeta. 

Jāņem vērā, ka pēc bezdarbnieka statusa piešķiršanas Nodarbinātības valsts aģentūra noteiks konsultācijas dienu, kad personai būs jāierodas Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē klātienē.  

Savukārt konsultācijas laikā Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieks pārbauda personas atbilstību piešķirtajam statusam, tostarp pārliecinoties par bezdarbnieka pienākumu izpildi, piedāvā piemērotas vakances, aktualizē individuālo darba meklēšanas plānu, sniedz nepieciešamo darba meklēšanas atbalstu un informāciju par personai piemērotiem Nodarbinātības valsts aģentūras pakalpojumiem, lai veicinātu iekārtošanos darbā.  

Bezdarbnieku atbalsta likuma 14. panta pirmā daļa noteic bezdarbnieka pienākumus. Viens no bezdarbnieka pienākumiem ir individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties Nodarbinātības valsts aģentūrā un uzrādīt normatīvajos aktos noteiktos dokumentus. 

Ja persona nespēs izpildīt pienākumu individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties Nodarbinātības valsts aģentūrā neattaisnojošu iemeslu dēļ, Nodarbinātības valsts aģentūra būs tiesīga lemt par bezdarbnieka statusa zaudēšanu. 

Plašāka informācija par pieteikšanos bezdarbnieka statusam atrodama Nodarbinātības valsts aģentūras mājaslapā: https://www.nva.gov.lv/lv/bezdarbnieka-statusa-iegusana

Par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu un izmaksu informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra:  

Ja Nodarbinātības valsts aģentūra būs piešķīrusi bezdarbnieka statusu, pabalstu piešķirs, ja:

  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs būs ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā būs veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā.

Ja darba attiecības būs pārtrauktas, darba devējam un darbiniekam savstarpēji vienojoties:

  • pabalstu piešķirs no dienas, kad  iesniegsiet  iesniegumu pabalsta piešķiršanai.

Ja no darba atbrīvosieties pēc paša vēlēšanās:

  • pabalstu piešķirs divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas, tas nozīmē, ka pirmo pabalstu saņemsiet  tikai trešajā mēnesī.

Vairāk par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu un pabalsta pieprasīšanu VSAA mājaslapā: https://www.vsaa.gov.lv/lv/pakalpojumi/bezdarbnieka-pabalsts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas