E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14272
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Par skaidras naudas darījumiem ar banku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2018
Jana

Labdien! Ņemot vērā to, ka ir ierobežojums skaidras naudas darījumiem privātpersonām, kas neveic saimniecisko darbību, jeb Likuma par nodokļiem un nodevām 30. pants, lūdzu sniegt skaidrojumu: 1) 30. panta (3) 1 daļa norāda, ka likums neattiecas uz kredītiestāžu pakalpojumiem. Vai es kā privātpersona esmu tiesīga veikt skaidras naudas darījumu (piemēram, iemaksāt skaidrā naudā bankas filiālē summu virs 7200 EUR, nopirkt bankas vērtspapīrus u. c.) ar banku virs noteiktā limita 7200 EUR? Šī paša panta 8. daļa to liedz, bet (3) 1. daļa norāda, ka noteikumi neattiecas uz kredītiestāžu pakalpojumiem – manis norādītās darbības (iemaksa kontā, bankas vērstpapīru iegāde), manuprāt, ir kredītiestādes pakalpojums. 2) Darījuma deklarēšana VID – vai man kā privātpersonai ir jādeklarē šādi darījumi gada ienākumu deklarācijā, skaidras naudas darījuma deklarācijā utt.? Atgādinu, ka visi darījumi tiek veikti ar kredītiestādi jeb banku.

A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā ir noteikti skaidras naudas lietošanas ierobežojumi.

Nodokļu maksātājiem nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7 200 eiro. Ar 2017. gada 1. janvāri minētais skaidrās naudas ierobežojums ir piemērojams arī fiziskām personām, kas neveic saimniecisko darbību.

Tādējādi nodokļu maksātājiem, savā starpā veicot darījumus skaidrā naudā, ir jāievēro ierobežojums – 7200 eiro.

Vēršam uzmanību, ka, ņemot vērā, ka uz kredītiestādēm tiek attiecinātas prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā, un ievērojot to, ka kredītiestāžu darbība tiek pastiprināti uzraudzīta no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas puses, kā arī ievērojot kredītiestāžu darbības specifiku, uz kredītiestāžu pakalpojumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktie skaidras naudas lietošanas ierobežojumi neattiecas.

Aprakstītajā gadījumā uz kredītiestāžu pakalpojumiem – iemaksām kontā skaidrā naudā, bankas vērtspapīru iegādi – skaidras naudas lietošanas ierobežojumi neattiecas. Tātad nav arī jāiesniedz deklarācija par skaidrā naudā veiktajiem darījumiem.

Atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 21. augusta noteikumiem Nr. 568 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību” iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, kurš ir Latvijas Republikas rezidents, deklarācijā norāda taksācijas periodā Latvijas Republikā un ārvalstīs gūtos ienākumus (arī ar nodokli neapliekamos ienākumus). Nodokļa maksātājs, kurš ir Latvijas Republikas nerezidents, deklarācijā norāda taksācijas periodā Latvijas Republikā gūtos ienākumus.

Tādējādi gada ienākumu deklarācijā nedeklarē darījumus, bet gan ienākumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas