E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14247
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
2
1
2

Par feniletilamīna izmantošanu pārtikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2018
Sandis

Labdien! Skatos, ka Latvijas aizliegto vielu sarakstā atrodas feniletilamīna atvasinājumi. Vai šis likums gadījumā nevarētu attiekties arī uz pašu feniletilamīnu, kas ir pārtikas produktu sastāvā un ko vismaz citās Eiropas valstīs pārdod tīrā formā kā uztura bagātinātāju?

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Pārtikas un veterinārais dienests
Diāna Birkenfelde, Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja

Feniletilamīns ir biogēnais amīns un alkaloīds, kurš ir tādu pārtikas produktu kā siers, šokolāde, piena šokolāde sastāvā.

Fenetilamīns ir sastopams augos un dzīvniekos, tai skaitā arī cilvēka organismā. Tas cilvēka organismā darbojas kā neiromediators un stimulē CNS (centrālās nervu sistēmas) darbību. Tam mēdz piedēvēt garastāvokli uzlabojošas un svaru mazinošas īpašības. Fenetilamīna iedarbības mehānisms ir līdzīgs amfetamīnam (narkotiskai vielai).

Atsevišķi feniletilamīna atvasinājumi ir iekļauti MK noteikumos Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem”.

Latvijas Republikas Zāļu reģistrā ir reģistrētas zāles “Noofen”, kuru sastāvā ir aktīvā viela – fenibuts (phenibutum), kas savukārt satur vielu beta – feniletilamīnu.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā šobrīd nav reģistrēti uztura bagātinātāji, kuros kā sastāvdaļa būtu izmantots feniletilamīns, kā arī PVD rīcībā nav informācijas, ka feniletilamīns tīrā veidā būtu izmantots Eiropas Savienībā nozīmīgā apjomā cilvēku uzturā (tostarp uztura bagātinātājos) un ka tam būtu zināma drošas izmantošanas vēsture pārtikā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas