E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1330
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba nespējas lapas apmaksa, ja darba attiecības beigušās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2012
benita saveljeva

Vai apmaksā darba nespējas lapu, ja darba attiecības jau beigušās? Kas apmaksā?

A
atbild:
13. augustā, 2012
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Peneze, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 15.pantu ir noteikts, ka slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11.dienas (darba nespējas lapa "B") piešķir un izmaksā personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms darba attiecību pārtraukšanas.
 
Tātad, ja personai darbnespēja būs iestājusies mēneša laikā pēc darba attiecību pārtraukšanas un tā turpināsies pēc 10. darbnespējas dienas, tiesības uz apmaksātu slimības pabalstu no 11.darbnespējas dienas būs.

Ja personai ir tiesības uz apmaksātu slimības pabalstu pēc darba attiecību pārtraukšanas, bijušajam darba devējam nav jāapstiprina darba nespējas lapa "B", jo persona vairāk nav darba attiecībās. Persona iesniedz darba nespējas lapu "B" Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) bez darba devēja apstiprinājuma.

Pabalstu aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu slimības pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja. Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu - par vienu kalendāra dienu izmaksā 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu.

Zināšanai: Ministru kabineta noteikumu Nr.419 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" 12.punktā ir noteikts: ja pēc darbnespējas lapas A noslēgšanas darbnespēja ilgstoši turpinās, ārstējošais ārsts, ņemot vērā darbnespējīgās personas vēlēšanos, bet ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, noslēdz esošo darbnespējas lapu B un izsniedz jaunu darbnespējas lapu B - iepriekšējās darbnespējas lapas turpinājumu.

Precīzu aprēķinu veiks un konkrētu atbildi varēs sniegt personas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļa pēc visu dokumentu saņemšanas un pabalsta pieprasīšanas uz nodaļas datubāzē esošās informācijas pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas