E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1325
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pārtrauc darba tiesiskās attiecības laikā, kad saņem slimības pabalstu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2012
Irina

Labdien! Es strādāju, paņēmu slimības lapu, tagad jāiet pie ārsta, es zinu, ka būs slimības lapas pagarinājums, bet tā gadās, ka es varēšu strādāt tikai līdz šī mēneša beigām, jo bērns no septembra sāk mācīties skolā un es vairs nevarēšu strādāt manā amatā. Sakiet, vai es varu uzrakstīt uzteikumu (vai izbeigt darba attiecības pēc vienošanās), ja man ir slimības lapa un neatstrādāt mēnesi, un vai es varēšu pēc tā saglabāt manu slimības lapu? Vai man tagad nevajag pagarināt slimības lapu un uzrakstīt uzteikumu, atstrādāt un tikai pēc tam atvērt jaunu slimības lapu?

A
atbild:
14. augustā, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Labklājības ministrijas atbildēs uz jautājumiem par darba uzteikšanu skaidrots: Darba likuma 100.panta 1.daļa paredz, ka uzteikuma termiņš ir 1 mēnesis. Gadījumā ja šajā periodā iestājas darbinieka pārejoša darbnespēja, uzteikuma termiņa tecējums netiek pārtraukts. Tikai gadījumos, kad darbinieks pats izsaka vēlmi, uzteikuma periodā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.
Līdz ar to darba devējam nav tiesību piespiest darbinieku šo laika posmu, kad bijusi pārejoša darbnespēja, papildu atstrādāt.

Tātad darbinieku var atbrīvot no darba mēnesi pēc darba uzteikuma, ja arī viņam vēl nav beigusies darbnespējas lapa.
Cik noprotams, Jūs uztraucaties par situāciju ar slimības lapu turpmāk, jo, ja tiek pārtrauktas darba attiecības, vairs nebūs darba devēja. Kas tad apstiprinās B lapu šajā gadījumā?

Lūdzām skaidrojumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure informēja, ka saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 15.panta pirmo daļu  slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11.dienas piešķir un izmaksā personai, ja pārejoša darba nespēja (pirmā darba nespējas diena - darbnespējas lapas A izsniegšanas diena) iestājusies mēneša laikā pēc atbrīvošanās no darba, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms šo iemaksu perioda beigām.

Rīcība ir analoga, ja persona pārtrauc darba tiesiskās attiecības laikā, kad tā saņem slimības pabalstu. Personai saglabājas tiesības saņemt slimības pabalstu, un VSAA turpina tā izmaksu. Šajā gadījumā persona iesniedz VSAA darbnespējas lapu B bez darba devēja apliecinājuma par darba ņēmēja neierašanos darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas