E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13044
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Laulības laikā privatizēts dzīvoklis – vai laulāto kopmanta?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
Ilga

Laulībā nodzīvoti 30 gadi. Pēc 5 gadu kopdzīves vīram piešķīra dzīvokli par kolhozā nopelnītajām pajām,viņš to privatizēja. Vai tagad, šķirot laulību,man kā sievai pienākas daļa no dzīvokļa? Paldies!

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Civillikuma 89. panta otrā daļa noteic, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Taču Augstākā tiesa ir secinājusi, ka mantas iegūšanas fakts laulības kopdzīves laikā vēl nedod pamatu uzskatīt šo mantu par kopīgu mantu, uz kuru attiecināmi Civillikuma 89. panta otrās daļas noteikumi (14.05.2008. spriedums lietā nr. SKC-209/2008).

Otrs laulātais tiesā var mēģināt pierādīt savu ieguldījumu (palīdzību) nekustamā īpašuma iegūšanā, piemēram, vīrs pajas ieguva par darbu kolhozā, taču, lai vīrs šīs pajas varētu nopelnīt, jūs audzinājāt bērnus, rūpējāties par mājsaimniecību vai citādi atbalstījāt vīru.

Ja tiesa dzīvokli atzīst par vīra atsevišķo mantu, Jūs varat lūgt vīram atlīdzināt ieguldījumu viņa atsevišķajā mantā. Augstākā tiesa ir noteikusi, ka atlīdzība par otra laulātā atsevišķajā mantā izdarītajiem ieguldījumiem var būt lielāka par viņa faktiskajiem izdevumiem naudas izteiksmē, jo tās noteikšanā jāņem vērā arī prasītāja darbība visplašākajā nozīmē, kuras rezultātā atbildētāja nekustamā īpašuma vērtība pieaugusi (2016. gada Civillietu departamenta spriedums lietā nr.SKC-[D]/2016).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas