E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12908
Lasīšanai: 3 minūtes

Būvniecība un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2017
Vilibalds

Labdien! Vēlos pārdot man piederošu īpašumu Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā privātmājas būvniecībai. Īpašumā atrodas ekspluatācijā nodota ēka. Īpašuma pircējs vēlas redzēt tehniskos noteikumus, ko izdod VVD, lai pārliecinātos, vai tie pieļauj viņa iecerētās dzīvojamās ēkas būvniecību. Tehniskos noteikumus izdod tikai īpašuma īpašniekam , tātad TN būs pieejami tikai tad, kad īpašums būs jau iegādāts. Sanāk, ka jāpērk kaķis maisā. Kā atrisināt šādu situāciju, kā rīkoties man kā īpašuma pārdevējam un arī īpašuma pircējam?

A
atbild:
01. novembrī, 2017
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Ne likums “Par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu”, ne Ministru kabineta noteikumi Nr. 303 “Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” kopumā nenosaka būvniecības ierobežojumus Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) teritorijā. ZBR ainavu aizsardzības zonā ir noteikts ierobežojums būvēt celtnes, kas var aizsegt skatu no publiski pieejamiem skatu punktiem un ainaviskiem ceļiem (ja tādi noteikti vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā) uz ainavai raksturīgajiem elementiem un vērtībām.

Vēršam uzmanību, ka ZBR teritorijā ir arī dabas liegumi un dabas parki, kuros var būt noteikti būvniecības vai zemes lietošanas kategorijas maiņas ierobežojumi. Pārliecināties, kādā ZBR funkcionālajā zonā vai citā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā atrodas īpašniekam piederošā zemes vienība, var dabas datu pārvaldība sistēmā “Ozols”, kas pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnē šeit vai konsultējoties Dabas aizsardzības pārvaldē.

Atbilstoši būvniecības procesam tehniskos noteikumus ēku būvniecībai izsniedz pirms ēku projektēšanas. Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” nosaka, ka būvvalde pieprasa būvniecības ierosinātājam saņemt tehniskos un īpašos noteikumus no valsts institūcijām, ja tas noteikts attiecīgās jomas normatīvajos aktos. Būvprojekta izstrāde, ievērojot tehniskos noteikumus, ir pamats būvatļaujas izsniegšanai un būvniecības procesa uzsākšanai. Savukārt būvuzraugs pirms būves nodošanas ekspluatācijā saskaņā ar noteikumu 129. punktu apliecina, ka būve ir uzbūvēta atbilstoši kvalitātes prasībām un normatīvajiem aktiem. Līdz ar to, balstoties uz tiesiskās paļāvības principu, ja dzīvojamā māja normatīvajos aktos noteiktā kārtībā ir nodota ekspluatācijā, nevajadzētu būt šaubām, ka tā ir uzbūvēta neatbilstoši tehniskajiem noteikumiem un būtu vērtējama pircēja prasība iesniegt tehniskos noteikumus (ja tādi vispār bija nepieciešami).

Tāpat vēršam uzmanību, ka Valsts vides dienesta (VVD) tīmekļa vietnē ir brīvi pieejami VVD reģionālo vides pārvalžu izsniegtie tehniskie noteikumi visiem interesentiem šeit.  Gadījumā, ja tehniskie noteikumi ir izsniegti ļoti sen vai rodas papildu jautājumi, ieteicams konsultēties VVD reģionālajā pārvaldē un uzdot sev interesējošo jautājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas