E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12472
Lasīšanai: 2 minūtes
2
6
2
6

Dienas nauda par komandējumu Lietuvā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2017
Sentis

Vai man pienākas komandējuma dienas nauda? Kādā apmērā tā jāizmaksā? No Latvijas teritorijas izbraucu 9:00 uz Lietuvu kārtot darba jautājumus un tajā pašā dienā atgriezos Latvijā 19:00. Darbā man skaidro, ka dienas nauda pienākas tad, kad esi pavadījis komandējumā vismaz vienu nakti.

A
atbild:
08. augustā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par komandējumu ir uzskatāms ar komersanta, organizācijas, iestādes vai citas institūcijas vadītāja rakstisku rīkojumu apstiprināts darbinieka brauciens uz noteiktu laiku uz citu apdzīvotu vietu Latvijas Republikā vai uz ārvalstīm, kā arī no ārvalstīm uz Latvijas Republiku (ja darbinieka pastāvīgā darba vieta ir ārvalstīs), lai pildītu darba vai dienesta uzdevumus; papildinātu zināšanas un paaugstinātu kvalifikāciju, izņemot gadījumu, ja darbinieks nosūtīts uz izglītības iestādi amata (darba) pienākumu izpildei nepieciešamās izglītības iegūšanai.

Komandējuma ilgumu nosaka institūcijas vadītājs. Darbiniekam par komandējuma laiku darba devējs atlīdzina:

  • dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem);
  • ceļa (transporta) izdevumus (ja ir iesniegti izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti);
  • izdevumus par bagāžas pārvadāšanu (ja ir iesniegti izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti);
  • izdevumus par viesnīcu (naktsmītni), ieskaitot brokastu izdevumus viesnīcā (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti) u.c. izdevumus, kas noteikti MK noteikumu Nr. 969 8. punktā.

Komandējuma dienas nauda darbiniekam tiek izmaksāta par komandējuma laiku citas valsts teritorijā saskaņā ar noteiktajām normām par katru ārvalstīs pavadīto dienu eiro vai to ekvivalentā konvertējamā valūtā, vai tās valsts nacionālajā valūtā, uz kuru darbinieks nosūtīts komandējumā. To paredz noteikumu 25. punkts. Dienas naudas norma komandējumā Lietuvā ir 29 eiro.

Savukārt komandējumiem Latvijā, ja darbinieks tiek komandēts tikai uz vienu dienu un var atgriezties pastāvīgajā dzīvesvietā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto darba un atpūtas režīmu, dienas nauda netiek maksāta. To paredz minēto noteikumu 21. punkts.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas