E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12465
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pabalsta izmaksas laiku slima bērna kopšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2017
Ainars

Labdien! Mūsu piecgadīgā meita saslima, un no 08.06.2017. līdz 19.06.2017. darba nespējas lapu paņēma bērna māte (12 dienas). Taču nākamajā rītā meitai atkal kļuva sliktāk, un no 20.06.2017. līdz 28.07.2017. (9 dienas) darba nespējas lapu paņēmu es. Ārstēšanās visu šo laiku notika mājās. Šodien saņēmu lēmumu no VSAA, ka slimības pabalsts man piešķirts par periodu no 20.06.2017. līdz 21.06.2017. (2 dienas), bet par atlikušo periodu slimības pabalsta piešķiršana man atteikta. Sakiet, lūdzu, kāpēc man tika atteikta slimības pabalsta piešķiršana par visu periodu no 20.06.2017. līdz 28.06.2017.? Nojaušu, ka “pie vainas” ir 14 dienu periods, bet darba nespējas lapas taču bija divas - mātei un tēvam. Cik ilgā laikā (kalendārā mēneša vai citādi) darbojas "...līdz darba nespējas 14. dienai". Paldies!

A
atbild:
02. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga izklāsta likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 13. panta otrajā daļā noteikto: līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21. dienai. Par laiku līdz darba nespējas 14. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

VSAA speciāliste paskaidro, ka Jūsu izklāstītajā situācijā saskaņā ar likumu, ja slimības pabalsts sakarā ar slima bērna kopšanu ir piešķirts par 12 kalendārajām darba nespējas dienām, tad  slimības pabalsts sakarā ar šī slimā bērna kopšanu Jums pienākas vēl par divām dienām.

VSAA speciāliste arī norāda, ka, tā kā jautājumā nav personas datu, nav iespējams pārbaudīt iemeslus slimības pabalsta atteikumam par visu periodu.

Jāpiebilst, ka LV portāls, gatavojot atbildes uz e-konsultācijās iesūtītajiem jautājumiem par tiesību aktos noteiktajām tiesībām un pienākumiem, par normu piemērošanu dažādās situācijās lūdz kompetento iestāžu (šajā gadījumā VSAA) skaidrojumu. Individuālos gadījumos, kad iestādei nepieciešama konkrētāka informācija, lai varētu sniegt atbildi, jāsazinās ar VSAA, to var arī elektroniski, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas