E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12331
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsti bezdarbniecei saistībā ar bērna piedzimšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2017
Liene Lūse

Labdien! 2017. gada 31. martā izbeidzu darba attiecības un iestājos bezdarbniekos, saņemu bezdarbnieku pabalstu. Nu jau rit 4. mēnesis bezdarbniekos, un esmu konstatējusi, ka esmu stāvoklī jau apmēram no maija beigām. Kā turpmāk tiks aprēķināts mans bezdarbnieka pabalsts? Kā un vai vispār tiks aprēķināts dekrēta pabalsts un bērna kopšanas pabalsts?

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

“Jūsu aprakstītajā situācijā bezdarbnieka pabalsts tiks Jums  izmaksāts lēmumā "Par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu" noteiktajā apmērā un termiņos, ja nezaudēsiet bezdarbnieka statusu, t.i., ja neiegūsiet darba ņēmēja statusu un negūsiet ienākumus kā pašnodarbinātais. Savukārt saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4. pantā noteikto tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir sociāli apdrošinātām personām, t.i., darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas. Tas nozīmē, ja Jūs grūtniecības atvaļinājuma pirmajā dienā nebūsiet darba ņēmēja vai nebūsiet veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais, Jums nebūs tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam arī uz vecāku pabalstu,” skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga.

Papildus informējam, ka neatkarīgi no saņēmēja nodarbinātības fakta vienam no vecākiem ir tiesības saņemt vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro apmērā, kā arī bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī līdz bērna pusotra gada vecumam.

Vispārīga informācija par pabalstiem pieejama VSAA mājaslapas sadaļā “Vecākiem”.

Savukārt konkrētu informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu klātienē varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt personu kā pakalpojuma saņēmēju, lai jau sniegtu detalizētāku atbildi atbilstoši faktiskajai situācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas