E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12185
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Likums pašvaldībai paredz arī dzīvokļa palīdzības atteikuma tiesības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2017
anna

Labdien! Sakiet, kā ir, ja man kā bērnam bārenim pienākas dzīvojamā telpa, ko nodrošina dome, bet izrādās, ka mamma ir atstājusi mantojumu, kas ir 1,6 kvadrātmetri no dzīvokļa, kas atstāts mantojumā sešiem bērniem. Vai tiešām dome pirms uzņemšanas šajā rindā nepārbauda informāciju par cilvēku un pēc trīs gadu stāvēšanas rindā var paziņot, ka piešķirtais dzīvoklis nepienākas, jo pieder tā sauktais īpašums?

A
atbild:
22. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kurā noteikts pašvaldības pienākums nodrošināt bērnu bāreni ar dzīvojamo telpu vai arī, kamēr tādas iespējas nav, maksāt dzīvokļa pabalstu līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, vienlaikus nosaka arī, ka pašvaldība saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā var pieņemt lēmumu par atteikumu atzīt personu par tiesīgu saņemt šo palīdzību šādos gadījumos:

  • piecus gadus pēc tam, kad attiecīgā persona devusi piekrišanu privatizēt tās īrēto valsts vai pašvaldības dzīvokli citai personai un noslēgusi ar to vienošanos par dzīvojamās telpas lietošanas tiesību izbeigšanu;
  • piecus gadus pēc tam, kad ar attiecīgās personas piekrišanu tai piederošais dzīvoklis pārdots vai citādi atsavināts un darījuma rezultātā šī persona zaudējusi lietošanas tiesības uz attiecīgo dzīvokli;
  • ja personas īpašumā ir šā likuma 16. panta trešās daļas noteikumiem atbilstoša dzīvošanai derīga dzīvojamā māja vai dzīvojamā telpa.

Pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var paredzēt arī citus gadījumus, kad pašvaldībai ir tiesības atteikt palīdzību, ja pirms palīdzības lūgšanas persona ar savu rīcību apzināti pasliktinājusi savus dzīvokļa apstākļus.

Vajadzētu būt tā, ka pašvaldība pēc būtības, nevis formāli vērtē situāciju. Pašvaldības atteikumu Jūs rakstiski varat apstrīdēt domē. Savukārt pašvaldības domes lēmumu, ja tas Jūs neapmierina, Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas