E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1208
Lasīšanai: 3 minūtes

Par izmaiņām darba līgumā puses vienojas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2012
Jānis Osis

Labdien! Mans iepriekšējais darba līgums paredzēja, ka mans darba laiks ir 7 stundas, samaksa 500Ls uz rokas.Tika strādāts pēc amata apraksta, tika veikti visi darbi. Notika apvienošanas. Tika parakstīti jauni līgumi, bet ar jaunām algām - 289 Ls uz rokas. Amata apraksts palika tas pats un pat ar lielāku slodzi. Vajadzēja parakstīt, jo neparakstīšanas gadījumā varēja atlaist no darba. Tagad, kad sāku izteikt pretenzijas, man pasaka - nevajadzēja parakstīt, ja nepatīk, vari rakstīt atlūgumu. Pat nezinu, ko man iesākt. Vai darba devējam ir tādas tiesības un pie kā griezties?

A
atbild:
20. jūnijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 97.panta nosacījumiem darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties – rakstveidā. Savukārt atbilstoši Darba likuma 98.panta otrās daļas nosacījumiem darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas dienas, ja pēc darba devēja piedāvātajiem grozījumiem darbiniekam samazinās darba samaksa.

No Jūsu izklāstītās situācijas izriet, ka pēc darba līguma grozījumiem Jums samazinājās darba samaksas apmērs, līdz ar ko darba devējam vismaz vienu mēnesi bija/ir pienākums izmaksāt iepriekš noteikto darba samaksu. 

Jāsaprot, ka darba līguma grozīšana notiek, pusēm savstarpēji vienojoties, t.i., noslēdzot darījumu bez viltus, maldības un spaidiem. Tā kā darbinieks ir izvēlējies piekrist darba devēja piedāvātajiem grozījumiem, darba tiesiskās attiecības turpinās atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem. Turklāt ir jānorāda, ka darbiniekam bija tiesības nepiekrist darba devēja piedāvātajiem grozījumiem. Taču šajā gadījumā darba devējs atbilstoši Darba likuma 98.panta pirmās daļas nosacījumiem varētu izvērtēt attiecīga darbinieka darba līguma uzteikumu. 

Savukārt par strīdīgo jautājumu risināšanu norādām, ka darba tiesiskajās attiecībās puses neskaidrus jautājumus risina savstarpējo pārrunu ceļā (individuāli vai ar darbinieka pārstāvja palīdzību, piemēram, arodbiedrība). Ja strīdu nevar izšķirt uzņēmumā, tad darbiniekam ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu, norādot strīda būtību. Turklāt darbiniekam ar iesniegumu ir iespēja vērsties arī  Darba inspekcijā ar lūgumu sniegt skaidrojumu vai informējot par iespējamiem darba tiesību pārkāpumiem.

Papildu informācijai LV portāla skaidrojums:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas