E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11819
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes piespiedu noma zemes īpašniekam nedod pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2017
Inese

Labdien! Man pieder īpašums, uz kura kā apgrūtinājums ir citai fiziskai personai piederoša ēka. Ar šo personu 17 gadus nevarējām vienoties par zemes nomas maksu, jo viņa kategoriski atteicās no jebkādas komunikācijas, un, tā kā cilvēks bija ļoti vecs, es arī nesūdzēju tiesā. Tagad par šīs ēkas īpašniekiem ir kļuvuši mantinieki. Es gribētu atrisināt šo lietu ar ēku, jo es negribu uz sava zemesgabala šo apgrūtinājumu. Jautājumi ir sekojoši: 1) Vai es varu piedzīt no mantiniekiem nomas maksu par iepriekšējo periodu? 2) Vai man ir pirmpirkuma tiesības uz šo ēku, ja tā atrodads uz manas zemes?

A
atbild:
26. aprīlī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 383. pantu mantojums kā tiesība arī uzņemas saistības. Tādēļ Jums ir tiesības prasīt zemes piespiedu nomas maksu par pēdējiem desmit gadiem no mantiniekiem jeb tagadējiem ēkas īpašniekiem.

Gadījumos, kad pastāv zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības, zemes īpašniekam nav pirmpirkuma tiesību. Pirmpirkuma tiesības ir paredzētas nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, bet vienā ēkā esošu dažādu dzīvokļu īpašniekiem nav noteiktas pirmpirkuma tiesības uz likuma pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas