E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11372
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Pašnodarbinātajam iemaksas jāveic vismaz no 380 eiro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2017
Liene

Esmu pašnodarbināta persona, un mani ienākumi mēnesī ir vidēji 150 eiro. No šīs summas sociālās iemaksas nav jāveic. Varbūt varu veikt tās brīvprātīgi? Kādas sociālās garantijas man ir? Kas būtu jādara, lai varētu pretendēt uz maternitātes pabalstu, pabalstu darba nespējas laikā?

A
atbild:
17. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka pašnodarbinātais ir persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) kā persona, kas veic individuālo darbu, ir reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, kā arī citos šajā likumā definētajos gadījumos. 

Pašnodarbināta persona veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kad mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) ir sasnieguši 1/12 daļu no Ministru kabineta noteiktā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekta minimālā apmēra. Šogad tie ir 380 eiro mēnesī.

Pašnodarbinātās personas obligāto sociālo iemaksu likme 2017. gadā ir 31,13%.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa paskaidro: Ja pašnodarbinātai personai ienākumi mēnesī ir 150 eiro, tad sociālās iemaksas par šo mēnesi drīkst neveikt. Tomēr pašnodarbinātais iemaksas var arī veikt pēc savas iniciatīvas brīvprātīgi, bet tās ir jāmaksā vismaz no 380 eiro mēnesī.

Tātad – iemaksas par mēnesi no summas, kas mazāka par 380 eiro, veikt nedrīkst.

Jautājumi par maternitātes pabalstu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras kompetencē (VSAA).

LV portāls jau ir skaidrojis, arī e-konsultācijās, ka tiesībām uz maternitātes pabalstu galvenais nosacījums ir, vai persona, kura pieprasa šos pabalstu, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta piekto daļu pašnodarbinātie ir sociāli apdrošināti, ja faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Tiesības uz pabalstiem nosaka un tos piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Informāciju par personas veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām VSAA saņem no VID.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir atrodama VSAA mājaslapā. Konkrēti par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu klātienē varat uzzināt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas