E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1132
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. aprīlī, 2012
inese

Labdien, doma ir precēties un vīram pāriet sievas uzvārdā. Ir kopīgs bērns, kuram ir topošā vīra uzvārds. Vai ir iespējams bērnam mainīt uzvārdu, lai mēs tagad visi trīs būtu vienā? Bērnam trīs gadi.

A
atbild:
09. maijā, 2012
Tieslietu ministrija
Agija Dobrovoļska, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte

Civillikuma 151.pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Civillikuma 151.panta otrā daļa noteic, ka nepilngadīgie bērni vecāku uzvārda maiņas gadījumā iegūst uzvārdu iepriekš noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada  29.novembra noteikumu Nr.904 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, civilstāvokļa aktu reģistru paraugiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņiem, kā arī to dokumentu paraugiem, kurus izsniedz, pamatojoties uz reģistru ierakstiem” (turpmāk - noteikumi) 119.punktam civilstāvokļa akta reģistra ieraksta papildinājumu veic pēc ieinteresētās personas iesnieguma, ko iesniedz dzimtsarakstu nodaļā, kur glabā papildināmā reģistra pirmo eksemplāru.

Noteikumu 120.3.2. apakšpunkts paredz to, ka bērna vecākiem, savstarpēji noslēdzot laulību, vecāki un bērns iegūst kopīgu uzvārdu. Tātad pēc laulības noslēgšanas vecākiem kopīgi vai vienam no tiem jāiesniedz iesniegums attiecīgajā dzimtsarakstu nodaļā par bērna civilstāvokļa akta reģistra ieraksta papildināšanu.

Iesniedzot dzimtsarakstu nodaļai iesniegumu, jāuzrāda personas apliecinošs dokuments, dzimšanas reģistra izmaiņas pamatojošs dokuments - laulības apliecība un bērna dzimšanas apliecība. Ministru kabineta 2005.gada 28. jūnija noteikumu Nr.457 „Noteikumi par valsts nodevas civilstāvokļa aktu reģistrāciju apmēru un maksāšanas kārtību” 2.2.apakšpunkts noteic, ka valsts nodeva par dzimšanas reģistra papildināšanu ir trīs lati.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas