E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11292
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Sociālajam dienestam jāvērtē objektīvie fakti trūcīgā statusa noteikšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Baiba

Sveiki! Esmu trīs bērnu māmiņa no Amatas novada. Vēlos nokārtot trūcīgā statusu sev un maniem trim bērniņiem, taču to nevaru izdarīt saistībā ar to, ka mans brālis ir deklarēts manā dzīvesvietā. Vai tiešām man viņš ir jāizdeklarē vai jāuzrāda viņa ienākumi, pat ja nevēlos, lai viņš ir šajā statusā, vēl jo vairāk tādēļ, ka viņš šobrīd ir ārzemēs?

A
atbild:
03. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums ir normatīvie akti, atbilstoši kuriem nosakāms trūcīgas personas statuss, personas, kam ir tiesības uz pabalstiem, un viņu pienākumi, lai varētu saņemt trūcīgai personai (ģimenei) paredzēto palīdzību.

Pašvaldība saistošajos noteikumos sociālās palīdzības kritērijus izklāsta detalizētāk.

Jādomā, ka Jūs esat iepazinusies ar Amatas novada saistošajiem noteikumiem par pašvaldības sociālajiem pabalstiem, kuros paskaidroti arī termini, tostarp noteikts, ka ģimenes locekļi ir laulātie, bērni un personas, kuras mitinās vienā mājoklī un kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un mājokļa uzturēšanu, tostarp arī īres un komunālie maksājumi.

Vēl ir noteikts, ka Amatas novada sociālais dienests ir atbildīgs par saistošo noteikumu izpildes ievērošanu.

Ja ģimene vēlas saņemt no nodokļu maksātāju naudas sniegto sociālo atbalstu, ir jāievēro tiesību aktos noteiktais, ļaujot sociālajam dienestam objektīvi pārliecināties, vai ģimenes materiālā situācija atbilst novērtējumam – trūcīga. Diezin, vai ir vietā diskusija, ka Jūs nevēlaties, lai, nosakot atbilstību trūcīgā statusam, tiek ņemti vērā arī dzīvesvietā deklarētā brāļa ienākumi. Iedzīvotājiem arī saistībā ar deklarēšanos ir noteikti pienākumi. Ja cilvēks ir ārzemēs ilgāk par sešiem mēnešiem, tad saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. panta otro daļu viņam ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par savas dzīvesvietas adresi ārvalstī. Paziņojot par dzīvesvietas adresi ārvalstī, ziņas par personas iepriekšējo dzīvesvietas adresi Latvijā Iedzīvotāju reģistrā automātiski tiks aizstātas ar ziņām par jauno dzīvesvietas adresi. Atgriežoties Latvijā, personai ir jādeklarē dzīvesvieta Latvijā.

Pašvaldības sociālais dienests, lemjot par trūcīgā statusu, atbilstoši noteikumu Nr. 299 7. punktam pārbauda iztikas līdzekļu deklarācijā sniegtās ziņas, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu) vai pieprasot ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī privātpersonām, ja nepieciešams, pieprasot arī ziņas apliecinošus dokumentus un apsekojot ģimeni (personu) dzīvesvietā.

Sociālā dienesta lēmumu varat apstrīdēt Amatas novada pašvaldībā administratīvajā aktā norādītajā termiņā un kārtībā. Pašvaldības lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas