E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11148
Lasīšanai: 3 minūtes

Mantas sadale, šķirot laulību tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2017
Baiba

Labdien, Gribētu uzzināt par laulības šķiršanas procesu tiesā ar mantas sadali. No vīra puses nav nekādas pretīmnākšanas, tāpēc vienoties nav iespējams, un man vienīgā izeja ir vērsties tiesā. Kopējā mantā ir zeme, kur nesen uzbūvēta māja, kurā jau pilnīgi var dzīvot, bet vēl nav nodota ekspluatācijā (pēc dokumentiem skaitās vienkārši kā zeme). Zeme ir uz vīra vārda. Cik saprotu tiesas kārtībā jāveic īpašuma novērtējums un māja jāienes zemes grāmatā vai nu kā jaunbūve, vai nu jānodod ekspluatācijā, lai to vēlāk caur tiesas lēmumu varētu adekvāti pārdot. Kāds īsumā ir šķiršanās proces šādā gadījumā? Ar ko man jārēķinās? Kādi man gaidāmi izdevumi, ja es pati vērsīšos tiesā? Lūdzu palīdziet.

A
atbild:
13. janvārī, 2017
Juris Bārtulis
jurists

Jā, būves esamību būtu nepieciešams fiksēt, jo tā palielina nekustamās mantas vērtību. Pirms sniegt tiesā prasību par laulības šķiršanu un laulāto kopīgās mantas sadali, būtu jāizlemj, kāds būs prasības summas apmērs, proti, vai tā būs 1/2 no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, vai no tirgus vērtības. Pirmajā gadījumā prasītājam būs jāmaksā mazāka apmēra valsts nodeva, savukārt otrajā būs iespēja prasības apmierināšanas gadījumā saņemt lielāku summu.

Būs nepieciešams arī īpašuma novērtējums atbilstoši tirgus cenām. Taču nav obligāti īpašumu pārdot - iespējams arī risinājums, atbilstoši kuram laulātais patur savā īpašumā nekustamo mantu, laulātajai izmaksājot kompensāciju par viņai pienākošos daļu, kura atbilstoši Civillikuma 89.panta otrajai daļai acīmredzot būs 1/2 no nekustamās mantas.

Valsts nodevas par prasību apmērs ir atkarīgs no prasības summas. Protams, ņemot vērā jautājumā ietvertās informācijas apjomu, iespējams sniegt tikai vispārīgu atbildi, jo iespējami vēl dažādi apstākļi, no kuriem atkarīga turpmākā rīcība. Tāpēc, pirms lemt par turpmāk darāmo, ieteicams konsultēties ar juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas