E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10762
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vienkāršais nodoklis no izīrēšanas ienākuma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2016
Marina

Vēlos izīrēt savu dzīvokli, kādi nodokļi un kādos apmēros man jāmaksā un kādā gadījumā man būtu jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam? Un kādā gadījumā es varu reģistrēt tikai īres līgumu?

A
atbild:
16. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai nodarbotos ar saimniecisko darbību, tajā skaitā nekustamā īpašuma iznomāšanu, vispārējā gadījumā fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai, norādot jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.

Fiziskā persona, kura plāno veikt saimniecisko darbību, iznomājot nekustamo īpašumu, var izvēlēties kādu no nodokļa maksāšanas režīmiem:

  • maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības ienākuma, ko nosaka kā saimnieciskas darbības ieņēmumu un izdevumu starpību, piemērojot 23% likmi. Ja ienākumi mēnesī sasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI);
  • maksāt mikrouzņēmumu nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumiem 9% (tāda likme ir šogad); nākamgad likme būs 5%, taču šī nodokļa maksātājam no nākamā gada papildus būs jāveic valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas.

Taču ir arī iespēja nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam. Tādas tiesības ir tad, ja izvēlas  maksāt nodokli 10% apmērā no ieņēmumiem. Tādā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir jāpaziņo tikai par īres līgumu.

To paredz likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 12. daļa. Izvēloties maksāt šo likmi, iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā nav tiesību atskaitīt saimnieciskās darbības izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokli. Nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID, pielikumā pievienojot arī īres līguma kopiju.

Izvēloties nodokļu maksāšanas režīmu, ieteicams konsultēties ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas