E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10179
Lasīšanai: 4 minūtes

Arī bezdarbniekam ir pienākums uzturēt bērnu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2016
Aivis

Labdien! Man ir jautājums par uzturlīdzekļiem. Es 10 gadus maksāju 2 nepilngadīgajiem bērniem ar tiesu noteiktos uzturlīdzekļus. Taču šogad zaudēju pastāvīgu darbu un iestājos bezdarbniekos. Uz doto momentu ir beidzies arī bezdarbnieku pabalsts un faktiski vairs nav naudas, kuru pārskaitīt. Ko Jūs ieteiktu man darīt turpmāk - griezties tiesā un apstrīdēt alimentu summa (tā ir paliela)? Nākotnē taisos atrast darbu un turpināt maksāt.

A
atbild:
08. septembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, kāds ir tiesas noteiktais uzturlīdzekļu apmērs, jo no tā ir atkarīga iespējamā turpmākā rīcība.

Šajā situācijā ir svarīgi zināt, ka valstī ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru" 2. punktam katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša algas. Tā kā 2016. gadā noteiktā minimālā mēneša alga ir 370 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 92,50 eiro vai 111 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma.

Spēkā esošie normatīvie akti neparedz iespēju atvieglot pienākumu nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas finansiālas vai citas dzīves grūtības un uzturlīdzekļi vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā ir jānodrošina katram savam bērnam arī bezdarba gadījumā. Civillikuma 179. panta piektajā daļā noteikts, ka pienākums nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Tātad, ja ar tiesas spriedumu noteiktais uzturlīdzekļu apmērs nepārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, to samazināt nav iespējams un bezdarba gadījumā vecāka pienākums ir pēc iespējas ātrāk meklēt iespējas uzlabot savu finansiālo situāciju, lai  varētu nodrošināt uzturlīdzekļus bērniem un neveidotos uzturlīdzekļu parāds.

Taču, ja tiesas noteiktais uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, pasliktinoties finansiālajai situācijai, piemēram, bezdarba gadījumā, persona, kurai ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, var celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu. To paredz arī Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa, kurā teikts: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Šādā gadījumā, sagatavojot pieteikumu tiesai, prasība jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka līdzšinējais uzturlīdzekļu apmērs nav samērīgs ar vecāku materiālajām iespējām. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas