DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Ražotājiem lielākas iespējas dažādot dehidrētā piena veidus

Valdība otrdien, 16. septembrī, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par prasībām dehidrētajiem piena produktiem, ļaujot ražotājiem samazināt laktozes saturu dehidrētos piena produktos un papildināt tos ar pārtikas fermentiem un piedevām.

Atsaucoties patērētāju prasībām, ražotāji piena produktu apstrādes procesā samazina dehidrēto un daļēji dehidrēto (kondensēto, iebiezināto) pienu laktozes saturu, pārveidojot to par glikozi un galaktozi. Noteikumu grozījumi noteic prasības šādu produktu marķējumam, lai patērētāji saņemtu precīzu informāciju par produkciju.

Ir precizētas arī vispārējās marķējuma prasības, kā arī noteikti kvalitātes rādītāji daļēji iebiezinātā pienā (evaporated milk): ne mazāk par 7,5% tauku un ne mazāk par 25% kopējās piena sausnas, kā to nosaka starptautiskā Pārtikas kodeksa (Codex Alimentarius) standarts.

Noteikumos papildināts ražošanā atļauto sastāvdaļu saraksts ar pārtikas fermentiem un pārtikas piedevām, kas arī norādāms marķējumā.  

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumos Nr. 529 “Dehidrēto piena produktu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības” ” stāsies spēkā 2026. gada 14. jūnijā un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI