DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Marijai Korinai Mačado un Edmundo Gonzalesam Urrutijam piešķirta 2024. gada Saharova balva

2024. gada Saharova balvu ieguvuši Marija Korina Mačado un Edmundo Gonzaless Urrutija no Venecuēlas

FOTO: Migels Gutjerress / EFE

Venecuēlas demokrātisko spēku līdere un opozīcijas kandidāts jūlija prezidenta vēlēšanās saņems 2024. gada Saharova balvu par domas brīvību.

2024. gada Saharova balvas par domas brīvību saņēmējus ceturtdien plenārsēžu zālē Strasbūrā paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola. Īsi pirms tam laureātu starp finālistiem izvēlējās EP priekšsēdētaju konference - R. Metsola un politisko grupu vadītāji.

R.Metsola sacīja: “Saharova balva par domas brīvību 2024. gadā tiek piešķirta Marijai Korinai Mačado un ievēlētajam prezidentam Edmundo Gonzalesam Urrutijam par viņu drosmīgo cīņu, lai atjaunotu brīvību un demokrātiju Venecuēlā. Cenšoties panākt taisnīgu, brīvu un miermīlīgu varas nodošanu, viņi ir bezbailīgi aizstāvējuši vērtības, kas miljoniem venecuēliešu un Eiropas Parlamentam ir tik dārgas: taisnīgumu, demokrātiju un tiesiskumu. Eiropas Parlaments atbalsta Venecuēlas tautu, Mariju Korinu Mačado un ievēlēto prezidentu Edmundo Gonzalesu Urrutiju viņu cīņā par demokrātisku valsts nākotni. Šī balva ir viņiem.”

Marija Korina Mačado 2023. gadā “Vienotības demokrātiskās platformas” vārdā tika izvēlēta par Venecuēlas opozīcijas prezidenta amata kandidāti , taču vēlāk režīma kontrolētā Nacionālā vēlēšanu padome viņas kandidatūru diskvalificēja.

Diplomāts un politiķis Edmundo Gonzaless Urrutija, kurš viņas vietā kļuva par “Vienotības demokrātiskās platformas” kandidātu, nosodīja Venecuēlas valdības nespēju publicēt prezidenta vēlēšanu oficiālos rezultātus un apstrīdēja Nikolasa Maduro pasludināto uzvaru. Pēc tam, kad tika izdots G. Urrutijas aresta orderis, viņš septembrī atstāja valsti.

19. septembrī pieņemtā rezolūcijā deputāti uzsvēra, ka starptautiskās vēlēšanu novērošanas misijas ir skaidri norādījušas, ka Venecuēlas prezidenta vēlēšanas nav atbildušas starptautiskajiem vēlēšanu integritātes standartiem. Viņi atzina Edmundo Gonzalesu Urrutiju par leģitīmu un demokrātiski ievēlētu valsts prezidentu un Mariju Korinu Mačado par demokrātisko spēku līderi.

Parlaments nosodīja “vēlēšanu krāpniecību” un nopietnos un sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus, kas vērsti pret demokrātisko opozīciju, Venecuēlas tautu un pilsonisko sabiedrību.

Saskaņā ar Venecuēlas valdības sniegto informāciju pēc vēlēšanām notikušajās demonstrācijās tika arestēti 2400 cilvēki, un nevalstiskās organizācijas ir ziņojušas par 24 cilvēku nāvi. Marija Korina Mačado joprojām slēpjas, bet Edmundo Gonzaless Urrutija aizbēga uz Spāniju, kas 7. septembrī viņam piešķīra politisko patvērumu.

Savā 2024. gada septembra rezolūcijā Parlaments aicināja ES paplašināt sankcijas pret Venecuēlas režīmu un ES globālo cilvēktiesību sankciju režīma ietvaros piemērot mērķtiecīgas sankcijas pret Nikolasu Maduro un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem. Pirms vēlēšanām EP mudināja dalībvalstis saglabāt pret Maduro režīmu noteiktās sankcijas un kritizēja nekonstitucionālo lēmumu neļaut 2024. gada vēlēšanās kandidēt tādiem sabiedrībā zināmiem opozīcijas pārstāvjiem kā Marija Korina Mačado.

Balvas pasniegšanas ceremonija 18. decembrī

Saharova balvas par domas brīvību pasniegšanas ceremonija notiks 18. decembrī Strasbūrā Parlamenta plenārsesijas laikā.

Pamatinformācija

Saharova balva par domas brīvību nosaukta padomju fiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā. Tā ES augstākā cilvēktiesību balva. Saharova balvu 1988. gadā izveidoja Parlaments, un katru gadu to piešķir cilvēkiem vai organizācijām par darbu kādā no šādām jomām: cilvēktiesību un pamattiesību, jo īpaši vārda brīvības, aizsardzība, minoritāšu tiesību aizsardzība, starptautisko tiesību ievērošana, demokrātijas attīstība un tiesiskuma aizsardzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI