DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima lems par nākamā gada budžeta projekta nodošanu izskatīšanai komisijās

Saeima ceturtdien, 17.oktobrī, ārkārtas sēdē lems par 2025.gada budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. 2025.gadā konsolidētā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 15,1 miljarda eiro, bet izdevumi – 17,1 miljarda eiro apmērā. Par galveno valsts prioritāti noteikta valsts aizsardzība – iekšējā un ārējā drošība, tam paredzot finansējumu 284,3 miljonu eiro apmērā.

Pēc ārkārtas sēdes beigām parlaments skatīs 17.oktobra kārtējās sēdes darba kārtību, kurā iekļauti 32 jautājumi. Sēdē, tuvojoties starptautiskās Krimas platformas parlamentārajam samitam Rīgā, Saeima plāno pieņemt paziņojumu Ukrainas atbalstam tās aizsardzībā pret Krievijas agresiju. Samits tiek rīkots ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu, un tā ietvaros Rīgā nākamnedēļ pulcēsies delegācijas no aptuveni 40 pasaules valstīm.

Sēdē Saeima plāno skatīt arī vairākus likumprojektus. Tostarp galīgajā lasījumā plānots pieņemt par steidzamiem atzītos grozījumus  Nacionālās operas un baleta pārvaldības procesu uzlabošanai, tostarp samazinot valdes locekļu skaitu.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus, ar kuriem iecerēts transportlīdzekļu numura zīmēs iekļaut valsts ģerboni, kā arī grozījumus, ar kuriem plānots reorganizēt Valsts ieņēmumu dienestu. Vēl otrajā lasījumā paredzēts skatīt grozījumus, kas paredz atcelt noteikto ierobežojumu valsts pārvaldes iestāžu nodarītā mantiskā zaudējuma atlīdzināšanas apmēram.

Konceptuāli deputāti rīt lems par iespēju daudzdzīvokļu mājas un zemes apvienošanā dalītā īpašuma gadījumos balsot elektroniski.

Tāpat Saeima rīt lems par Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Neļausim šodienas valsts budžetu lāpīt uz mūsu pensiju uzkrājumu rēķina” turpmāko virzību, kā arī skatīs paziņojumu par administratīvi sodītiem 14.Saeimas deputātiem.

Deputātiem būs jālemj arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi, kas paredz iespēju pašvaldību dzīvojamo telpu īrniekiem šīs telpas iegūt īpašumā. Tāpat deputātiem būs jālemj, vai komisijām nodot likumprojektu, kas paredz ieviest elektronisku parakstīšanos par tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu.

Vēl Saeima lems, vai komisijām nodot Autortiesību likuma grozījumus, ar kuriem paredzēta iespēja Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes. Vēl parlaments lems, vai izskatīšanai nodot grozījumus, kas paredz pilnveidot elektroenerģijas tirgus regulējumu, lai veicinātu sektora attīstību, un ir būtiski Baltijas valstu energoapgādes sistēmas sinhronizācijai ar Eiropu.

Pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI