DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Uzcelt neuzcelto"  

Publicitātes attēls

Ceturtdien, 17. oktobrī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu "Uzcelt neuzcelto", kas ir veltījums izcilās latviešu modernisma stila arhitektes Martas Staņas veikumam. Viņas ievērojamākais realizētais darbs ir Dailes teātra ēka, bet daudzi citi projekti diemžēl tā arī palikuši nerealizēti. Vienlaikus M. Staņa iedvesmojusi daudzus topošos māksliniekus, dizainerus un citu radošo profesiju pārstāvjus, strādājot par mācībspēku.  

M. Staņa ir spožs vārds arhitektūras, dizaina un mākslas vēsturē. Viņas arhitektūras darbi tapuši 20. gadsimta 50.–70. gados. Vairākums no tiem oriģinālajā izskatā nav saglabājušies, taču M. Staņas nozīmīgākais darbs – Dailes teātra ēka – lepni pilda kultūrvietas funkciju Rīgas centrā un ir ikvienam pieejams modernisma arhitektūras piemineklis arī šodien.  

Progresīvas idejas muzeju, kafejnīcu un biroju ēkām, formas un jauno materiālu iespējas M. Staņa savienoja ar empātisku attieksmi pret apkārtni, dabu un cilvēkiem. Telpu un tās priekšmetus arhitekte veidoja kā vienotu ansambli, šo principu ieviešot dizaina izglītībā. M. Staņa bija arī talantīga māksliniece un savas idejas pauda krāšņās arhitektūras vizualizācijās uz papīra.  

Arhitekte bija arī mācībspēks tagadējā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Ar savu pieeju viņa ir iedvesmojusi vairākas mākslinieku, scenogrāfu, interjeristu un dizaineru paaudzes. 

Uz monētas attēloti dažu M. Staņas projektu skiču fragmenti: divi ievērojamākie darbi Rīgā – Dailes teātris un eksperimentāla daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Brīvības ielā 313 –, kā arī nerealizēti projekti – skices skatu tornim Gaiziņkalnā, brīvdabas koncertzālei Rēzeknē, Nacionālajam teātrim Budapeštā, labiekārtojuma elementi un koki, kas kopā raksturo komplekso M. Staņas arhitektūras praksi. 

Monētas grafiskā dizaina autore ir māksliniece, multidisciplināra dizainere Rūta Jumīte. Tā ir viņas debija monētu mākslā.  

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 17. oktobra plkst. 12.00. Monētas cena – 85.00 eiro, iegādes limits vienai personai – 3 monētas. Monētas tirāža ir 2500 eks. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt 

Latvijas Banka izsaka pateicību Latvijas Arhitektūras muzejam par atbalstu monētas tapšanas procesā.  

UZCELT NEUZCELTO 

  • Nominālvērtība: 5 eiro 
  • Svars: 25.00 g 
  • Forma: kvadrāts ar noapaļotiem stūriem (32.0 mm × 32.0 mm) 
  • Metāls: 999° sudrabs ar krāsu apdruku aversā un reversā 
  • Kvalitāte: proof 
  • Maksimālā tirāža: 2500 
  • Kalta 2024. g. Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande)

Mākslinieks 

  • Grafiskais dizains: Rūta Jumīte 

Monētas priekšpuse (averss) 

  • Martas Staņas projektu skiču fragmenti: centrā – Dailes teātris Rīgā ar dzeltenas krāsas apdruku fonā, zem tā – Rēzeknes brīvdabas koncertzāles jumts (projekts nav realizēts), kreisajā pusē – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Brīvības ielā 313, Rīgā, fasādes fragments, labajā pusē – koka siluets. Augšdaļā – uzraksts LATVIJA, lejasdaļā – 5 EURO. 

Monētas aizmugure (reverss) 

  • Nerealizēto Martas Staņas projektu skiču fragmenti: centrā – skatu tornis Gaiziņkalnā ar zilas krāsas apdruku fonā, zem tā un labajā pusē – Budapeštas Nacionālā teātra skiču fragmenti (kāpnes un kolonnas), kreisajā pusē – koka siluets. Augšdaļā labajā stūrī – gadskaitlis 2024, lejasdaļā kreisajā stūrī – uzraksts MARTA STAŅA. 

Monētas josta 

  • Gluda.

Latvijas Bankas darbība kolekcijas un 2 eiro piemiņas monētu jomā  

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 56 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku un nu arī viens Ukrainas mākslinieks. 

Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt 2010. gadā ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta". 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš". Savukārt 2018. gadā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin). Konkursā "Coin of the Year Awards" (COTY) Latvijas Bankas kolekcijas monēta "Medus monēta" tika atzīta par pasaules "Gada mākslinieciskāko monētu" un 2020. gada monētu. 

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.  

Pēc eiro ieviešanas top kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.  

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 eiro vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls u. c.) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.  

Informāciju par tīmekļvietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasē nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://www.e-monetas.lv un https://monetas.bank.lv/iegade 

Vēl viena monētu mākslas joma ir 2 eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas). Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopīgas ES valstu tēmas ietvaros.  

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.  

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI