DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Nacionālās drošības komisija: LMT militārās industrijas projektu turpināšana ir nacionālās drošības jautājums

SIA “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) uzsākto militārās industrijas projektu attīstīšana ir mūsu valsts nacionālās drošības jautājums, un Latvijas valstij ir jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu to, ka spējam turpināt dažādu drošības un aizsardzības tehnoloģiju risinājumu izpēti un īstenošanu. Par to, uzklausot LMT un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvjus, vienojušies Saeimas Nacionālas drošības komisijas deputāti. 

Ar aicinājumu nodrošināt, ka Latvijas valsts saglabā šo unikālo militāro spēju attīstības potenciālu, komisijas deputāti vērsušies Ministru kabinetā. 

LMT sevi pierādījis kā pasaules līmeņa aizsardzības industrijas inovāciju un viedo tehnoloģiju uzņēmums, veiksmīgi darbojoties šai jomā jau kopš 2017.gada. Diemžēl šobrīd ir acīmredzams, ka uzņēmuma un tā akcionāra – Zviedrijas “Telia” – redzējums par LMT attīstību un vērtībām diametrāli atšķiras, norāda Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. 

“Nav pieļaujams, ka laikā, kad valsts drošība un aizsardzība ir mūsu kopēja un neapšaubāma prioritāte, “Telia” pārstāvju neieinteresētības dēļ mēs riskējam zaudēt projektus, kas vistiešākajā mērā saistīti ar mūsu un sabiedroto bruņoto spēku aizsardzības spēju uzlabošanu”, pauž Latkovskis. 

Sēdē LMT iepazīstināja deputātus ar uzņēmuma īstenotajiem projektiem. Kopš 2017.gada LMT sadarbībā ar NBS izstrādājis un testējis gan militārās vides informācijas tehnoloģiju un sakaru risinājumus, gan šobrīd īpaši aktuālās bezpilota lidaparātu (dronu) programmas. Tāpat LMT nodrošina unikālu 5G testa vidi – NATO līmeņa ekselences centru – militārajā bāzē “Ādaži”, kurā norit ikgadēji alianses līmeņa eksperimentēšanas pasākumi DiBaX (Digital Backbone Experimentation), īpašu uzmanību pievēršot piektās paaudzes mobilo telekomunikāciju un zemās orbītas satelītu izmantošanai, lai atbalstītu tehnoloģiju savietojamību visu veidu – ūdens, zemes, gaisa, kosmosa, kibertelpas – bruņoto spēku militārajos uzdevumos. 

Aizvadīto gadu laikā LMT nostiprinājis sadarbību arī ar Ukrainu, tur gūtās atziņas un pieredzi integrējot aizvien jaunos militāro tehnoloģiju risinājumos, kā arī nodibinājis vērā ņemamu partnerību ar daudziem aizsardzības industrijas starptautiskajiem partneriem, tostarp, Rheinmetal, Patria, Saab, Kongsberg, BAE Systems un citiem. 

Lai nodrošinātu NBS valsts aizsardzības uzdevumu un starptautisko saistību izpildei nepieciešamo preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas drošību, kā arī veicinātu aizsardzības industrijas attīstību, Saeima šī gada pavasarī pieņēmusi Aizsardzības industrijas likumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI