DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Augustā preču eksports atkal samazinājies

Pēc pieauguma šā gada jūlijā preču eksporta vērtība augustā atkal samazinājās. Atbilstoši jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada augustā Latvijas preču eksporta vērtība veidoja 1450,7 miljonus eiro, kas bija par 2,1% mazāka salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo mēnesi. Lai arī šis preču eksporta kritums ir mazāks nekā iepriekšējos šā gada mēnešos (šā gada astoņos mēnešos preču eksporta vērtība samazinājās par 3,4%), aktuālākie ārējās tirdzniecības dati joprojām liecina par vājo ārējo pieprasījumu, ko nosaka vārga ekonomiskā attīstība galvenajās tirdzniecības partnervalstīs. Sagaidāms, ka arī atlikušajos šā gada mēnešos preču eksportam būs fiksēts kritums.

Vērtējot preču eksporta pārmaiņas pa grupām, jāsecina, ka šā gada augustā eksporta kritums bija fiksēts lielākajai daļai no eksporta precēm. Lielāko negatīvo devumu kopējā preču eksporta samazinājumā noteica metālu un metālu izstrādājumu preču eksporta samazinājums par 20,8%. Kritumu šajā preču grupā noteica mazāks neapstrādāta čuguna, dzelzs atkritumu un lūžņu, kā arī metālkonstrukciju un to detaļu eksports.

Būtisks eksporta kritums tika fiksēts arī mehānismiem un elektroiekārtām. Preču eksporta vērtība šajā preču grupā samazinājās par 7,3% salīdzinājumā ar pērnā gada augustu. Eksporta struktūra šajā preču grupā ir diezgan diversificēta, un kritumu noteica vairākas mehānisko un elektroiekārtu apakšpozīcijas, tajā skaitā automātiskās datu apstrādes iekārtas, diski, kasetes un viedkartes, radiofonijas un televīzijas raidaparatūra, elektriskai kontrolei paredzētās pultis. Lielākoties augstākminētās preces tiek reeksportētas, nevis ražotas Latvijā.

Preču eksporta kritums 13,3% apmērā tika fiksēts arī ķīmiskās rūpniecības ražojumiem, samazinoties farmaceitisko produktu un mēslošanas līdzekļu eksportam. Savukārt transportlīdzekļu eksporta kritumu par 8,0% noteica visu transporta līdzekļu veidu eksporta samazinājums, tajā skaitā dzelzceļa, automašīnu un gaisa kuģu un detaļas.

Augustā datos ir vērojamas arī pozitīvas tendences. Lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta vērtība gada laikā pieauga par 19,1%, ko lielā mērā noteica graudaugu eksporta kāpums par 45,7 miljoniem eiro jeb gandrīz četras reizes, salīdzinot ar pērnā gada augustu. Graudaugu eksportam ir svarīga loma kopējā preču eksportā, jo tikai šī preču grupa vien pērn veidoja gandrīz 4% no kopējā preču eksporta. Šā gada astoņos mēnešos graudaugu eksporta vērtība bija par 3,5% zemāka nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Lai arī augustā tika fiksēts straujš kāpums, tomēr nevar droši apgalvot, ka tāds pieaugums turpināsies arī atlikušajos šā gada mēnešos. Tradicionāli lielākie graudaugu apjomi tika eksportēti gada nogalē. Pērnā gada pēdējos četros mēnešos vidēji vienā mēnesī graudaugu eksports veidoja gandrīz 90 miljonus eiro. Šā gada augustā graudaugu eksports veidoja 57,7 miljonus eiro. Tādējādi, lai sasniegtu graudaugu eksporta pieaugumu gadā kopumā, atlikušajos mēnešos vajadzētu būtiski kāpināt graudaugu eksportu.

Ārējās tirdzniecības aktivitātes kritums gan pērnajā gadā, gan šogad ir vērojams visā pasaulē, tostarp arī Eiropas Savienībā (ES) jeb galvenajā Latvijas preču eksporta tirgū. Vārgā ekonomikas izaugsme ES, ko vienlaicīgi negatīvi ietekmēja gan augstā inflācija, gan augstās procentu likmes, gan citi ekonomiskie un ģeopolitiskie faktori, būtiski mazināja ekonomisko aktivitāti. Tā rezultātā Latvijas eksportētājiem mazinājies arī ārējais pieprasījums nozīmīgākajos ES noieta tirgos. ES preču eksporta vērtība šā gada pirmajā pusē samazinājās par 2,9%. Savukārt Igaunijā, Lietuvā, Īrijā, Kiprā, Ungārijā, Nīderlandē, Austrijā un Somijā preču eksporta kritums bija straujāks gan kā ES, gan kā Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI