DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Publicē veselības aprūpes finansējuma datus atklātības veicināšanai

Lai veicinātu valsts veselības aprūpes finansējuma datu pieejamību un atklātību, Nacionālā veselības dienesta (NVD) tīmekļvietnē izveidota sadaļa, kurā publicē datus par tā izlietojumu gada griezumā. Šobrīd tajā pieejami dati par divām svarīgām veselības aprūpes sistēmas jomām – laboratoriskajiem izmeklējumiem un valsts kompensējamām zālēm. Vienlaikus turpinās darbs pie jaunu datu pievienošanas, lai nākotnē nodrošinātu pieejamību arī informācijai par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanā, informē NVD.

Publicētie dati ietver informāciju gan par pārskata gadam plānotā valsts finansējuma izlietojumu un nozīmīgākajām izmaksu pozīcijām, gan par veselības aprūpes pakalpojuma statistiku – sniegto pakalpojumu apjomu, pakalpojumus saņēmušo pacientu diagnozēm, pakalpojumu saņemšanu ģeogrāfiskā griezumā u.c. Šos datus var analizēt un izmantot veselības nozares iestādes un organizācijas, ārstniecības pakalpojumu sniedzēji un aptiekas, kā arī tie var būt noderīgi plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pētniekiem un studentiem.

Ikdienā Nacionālais veselības dienests administrē ievērojamu valsts finansējumu un plāno tā efektīvu izlietojumu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai. Apkopoto datu publicēšana sniedz iespēju vienkāršā, ērtā veidā iepazīties ar finansējuma pozīcijām un datiem, kas ne tikai kalpo par pamatu lēmumu pieņemšanā nozarē, bet arī atspoguļo finanšu ietilpīgākās veselības aprūpes pozīcijas,” datu publicēšanu skaidro NVD direktors Āris Kasparāns.

Dati par veselības aprūpes finansējuma izlietojumu laboratorisko izmeklējumu un kompensējamo zāļu nodrošināšanā ir pieejami NVD tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Finansējuma izlietojums”.

NVD informē ka šis ir vēl viens nozīmīgs solis veselības nozares budžeta izlietojuma izsekojamības un caurspīdīguma nodrošināšanai. Jau ziņots, ka no šī gada septembra vidus valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv ir pieejams uzlabotais e-pakalpojums “Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi”, kas sniedz iespēju ikvienam iedzīvotājam noskaidrot informāciju par saņemtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kompensējamām zālēm un šo pakalpojumu izmaksām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI