DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā aizvadīta Nordic Smart Cities rudens tikšanās  

Šonedēļ, 1. un 2. oktobrī, Rīgā norisinājās ikgadējā Nordic Smart Cities rudens tikšanās, kas pulcēja vadošos viedpilsētu nozares speciālistus un 20 pašvaldību pārstāvjus no Ziemeļeiropas, lai diskutētu par viedo pilsētu attīstību un inovācijām. Tikšanās mērķis ir dalīties pieredzē un veicināt ilgtspējīgas un digitālas pilsētvides veidošanu. Šogad pasākumā pievēršas jautājumiem, kā pilsētas var izmantot jaunākās tehnoloģijas, lai uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti, uzlabotu mobilitāti un efektīvāk pārvaldītu pilsētas resursus. 

Rīga, kā viena no Baltijas reģiona vadošajām digitālajām pilsētām, ir piemērs tam, kā mērķtiecīga digitalizācijas stratēģija var veicināt inovatīvas pārmaiņas sabiedriskajos pakalpojumos un attīstīt viedo pilsētu konceptu. Pasākuma ietvaros Rīgas pašvaldība prezentēja vairākus projektus, kas sekmē digitālo transformāciju, kā arī apsprieda jaunākās tendences datu pārvaldības, mobilitātes un ilgtspējīgas attīstības jomās. 

"Rīga ir ambicioza un uz nākotni vērsta pilsēta, kas kļūst par inovāciju centru Baltijas reģionā. Mūsu mērķis ir veidot pilsētu, kuras attīstība balstās uz viediem risinājumiem un datu virzītu pārvaldību, lai padarītu iedzīvotāju dzīvi ērtāku un efektīvāku," uzsver Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange. "Šī tikšanās ir lieliska iespēja demonstrēt Rīgas potenciālu un dalīties ar pieredzi, kas palīdzēs arī citām pilsētām attīstīt savus digitālos risinājumus."​ 

"Rīgas Digitālā aģentūra kopš tās izveides 2022. gadā ir strādājusi, lai padarītu pilsētu modernāku un pieejamāku tās iedzīvotājiem. Mūsu uzdevums ir vienkāršot digitālo pakalpojumu pieejamību un veicināt e-pārvaldes attīstību, un mēs esam lepni, ka esam kļuvuši par vienu no lielākajām tehnoloģiju organizācijām Latvijā," norāda Arnis Gulbis, Rīgas digitālās aģentūras direktors. "Nordic Smart Cities ir platforma, kurā mēs varam dalīties savā pieredzē un kopīgi veidot jaunas inovācijas, lai veicinātu pilsētas attīstību visā reģionā. 

"Rīgas viedās pilsētas mērķis ir veidot kvalitatīvu, dzīvojamu un ilgtspējīgu pilsētvidi, izmantojot viedo tehnoloģiju un inovāciju piedāvātās iespējas. Vēlamies aktīvāk iesaistīt iedzīvotājus un uzņēmējus Rīgas viedās pilsētas attīstībā," skaidro Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta Ģeomātikas pārvaldes vadītāja Diāna Korbe. 

Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta Ģeomātikas pārvaldes Viedpilsētas attīstības nodaļas vadītāja Agnese Buša atzīmē: "Rīga turpina būt par īpašu testēšanas vietu jeb testgultni dažādiem viedajiem risinājumiem, veicinot ilgtspējīgu attīstību, sekmējot sadarbību starp pašvaldību, akadēmisko vidi un privāto sektoru un nodrošinot sabiedrībai efektīvāku un ērtāk izmantojamu infrastruktūru un pakalpojumus."​ 

Abās tikšanās dienās norisinājās diskusijas par digitālajiem pārvaldības risinājumiem, mākslīgā intelekta pielietojumu pilsētas pārvaldībā un viedajām tehnoloģijām, kā arī Rīgas kā inovāciju testa vides lomu Eiropas kontekstā. Rīga iepazīstināja ar vairākiem veiksmīgiem projektiem, tostarp “Smart Riga” iniciatīvu, ģeotelpisko datu portālu “GEO RĪGA”, atvērto datu platformu "Riga.API" un IoT risinājumu integrāciju pilsētvidē, Eiropas projektiem 5G4LIVES, AI4CITIZENS un ExPEDite. "Rīgas digitālā aģentūra aktīvi sadarbojas ar Eiropas Savienības partneriem un institūcijām, lai īstenotu virkni stratēģisku projektu, kuru mērķis ir veicināt pilsētas viedo attīstību un ilgtspējīgu pārvaldību. Caur CEF Digital un HORIZON programmu mēs ne tikai attīstām 5G tehnoloģijas un digitālo dvīņu risinājumus, bet arī veidojam energoefektīvas pilsētas un izstrādājam mākslīgā intelekta vadlīnijas atbildīgai izmantošanai. Šī sadarbība nostiprina Rīgas pozīciju kā Eiropas digitālo inovāciju līderi, vienlaikus nodrošinot, ka pilsēta kļūst drošāka, ilgtspējīgāka un labāk savienota ar citām Eiropas metropolēm", norāda Inga Barisa, Rīgas digitālās aģentūras padomniece ES sadarbības jautājumos.  

Tikšanās laikā tika organizēta arī izpētes vizīte uz Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centru, kas veltīta gudro pilsētu tehnoloģiju un inovāciju demonstrācijai. Vizītes ietvaros dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar RTU pētnieku un studentu attīstītajiem projektiem, kas veicina viedo pilsētu attīstību ne tikai Rīgā, bet arī starptautiskā līmenī. 

Vizīti atklāja RTU inovāciju prorektore Liene Briede, kas uzsvēra RTU lomu Baltijas reģiona inovāciju un tehnoloģiju attīstībā, īpaši pilsētvides uzlabošanā. Vairāki universitātes pārstāvji prezentēja savus projektus, tostarp Kristaps Kučers, kurš iepazīstināja ar EIT Urban Mobility RIS HUB aktivitātēm un risinājumiem mobilitātes jomā, savukārt Sandra Treija un Emīls Rode dalījās pieredzē par pilsētas arhitektūras un mobilitātes izpēti, tostarp izstrādājot projektus, kas vērsti uz iedzīvotāju aktīvu iesaisti. 

Dalībnieki tika iepazīstināti arī ar RTU attīstīto pilsētas digitālo dvīni — inovatīvu risinājumu, kas sniedz detalizētu digitālo modeli pilsētas infrastruktūrai un veicina efektīvāku resursu pārvaldību un plānošanu. Māris Kaļinka, RTU asociētais profesors, prezentēja šo projektu, izceļot tā nozīmi Rīgas ilgtspējīgas attīstības veicināšanā. 

Papildus tam, pasākuma dalībnieki varēja apskatīt arī “SUBmerge Baltic” zemūdens dronu, ko izstrādājuši RTU studenti un kas kalpo gan pētniecības, gan komerciālo risinājumu attīstībai. Projekts demonstrēja RTU studentu spējas radīt tehnoloģiski inovatīvus produktus, kas var būt noderīgi arī pilsētas ūdens infrastruktūras uzlabošanai un pārvaldībai. 

Pasākuma noslēgumā apmeklētājiem tika demonstrēts RTU studentu veidotais sacīkšu formulas projekts, kurā studenti pielieto uzkrātās zināšanas transporta inženierijā un materiālu tehnoloģijās, lai radītu augstas veiktspējas transportlīdzekļus. Šis projekts kalpo kā lielisks piemērs tam, kā akadēmiskā vide var atbalstīt inovatīvas idejas un tehnoloģiju pārnesi reālajā dzīvē. 

Kopumā izpētes vizīte uzsvēra pašvaldību un akadēmiskā sektora sadarbības nozīmīgo lomu viedo pilsētu stratēģijas īstenošanā un tās kā zināšanu centra potenciālu ilgtspējīgu un viedu risinājumu attīstīšanā visā reģionā. 

Nordic Smart Cities ir ikgadējs pasākums, kas apvieno vadošās pilsētas, tehnoloģiju uzņēmumus un ekspertus no Ziemeļeiropas (https://nscn.eu/), lai apspriestu digitālās transformācijas un ilgtspējīgas pilsētvides attīstības tendences. Pasākuma mērķis ir veicināt pieredzes apmaiņu un izcelt viedo pilsētu labās prakses piemērus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI