DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Latvijas zinātnieku līdzdalība Eiropas Kodolpētniecības centrā stiprina zinātnes potenciālu un ekonomikas izaugsmi 

Šogad Eiropas Kodolpētniecības centrs (CERN) atzīmē savu 70 gadu jubileju. Šī nozīmīgā notikuma ietvaros Latvijas delegācija, tostarp valsts augstākās amatpersonas, zinātnes eksperti un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, devās uz Šveici, kur piedalījās diskusijās par nākotnes sadarbību ar CERN.  

Jānis Paiders, IZM valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos, uzsver: "CERN 70 gadu jubileja simbolizē globālu zinātnes sasniegumu atzīšanu. Latvijas līdzdalība ir būtiska mūsu nākotnes zinātnes un ekonomikas attīstībai. Latvijas zinātnieki piedalās pasaules līmeņa eksperimentos, kas sniedz reālu ieguldījumu augstas enerģijas fizikas un medicīnas tehnoloģijās. Šobrīd ir īstais laiks Latvijai kļūt par pilntiesīgu CERN dalībvalsti, lai mēs varētu pilnībā izmantot šīs sadarbības iespējas, kā arī nodrošināt ilgtspējīgu atbalstu mūsu pētniekiem un industrijai. 

Kopš 2021. gada Latvija ir CERN asociētā dalībvalsts, un šobrīd aktīvi virzās uz pilntiesīgu dalību. Šobrīd CERN aktīvi strādā 18 Latvijas zinātnieki, iesaistoties pasaules vadošajos eksperimentos un veicinot tehnoloģiju attīstību medicīnā, enerģētikā un citās nozarēs. Kā asociētā dalībvalsts Latvija aktīvi piedalās gan zinātniskos eksperimentos, gan stratēģiskās diskusijās par daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju attīstību.  

Latvijas dalība CERN ir būtisks solis valsts starptautiskās zinātniskās konkurētspējas un izcilības nostiprināšanā, tā atspoguļojot mūsu valsts centienus būt par aktīvu un nozīmīgu dalībnieku starptautiskajā zinātnes arēnā. Šī sadarbība veicina ne tikai jaunu tehnoloģiju ieviešanu Latvijā, bet arī jauniešu iesaisti STEM jomā. 

Eiropas Kodolpētniecības centrs ir pasaulē lielākais un vadošais fundamentālās fizikas pētniecības iestāde. CERN ir dibināts 1954. gada 29. septembrī un nodarbojas ar elementārdaļiņu, kas veido Visuma pamatu, pētniecību. 

Plašāk: 06.12.2023. Ministru kabineta informatīvais ziņojums "Par Latvijas stratēģiju virzībai uz Eiropas Kodolpētījumu organizācijas pilntiesīgas dalībvalsts statusu". 

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI