DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Pārtikas ražošanā turpmāk varēs izmantot jaunu ekstrahējošo šķīdinātāju  

Valdība otrdien, 1. oktobrī, pieņēmusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus obligātajās nekaitīguma prasībās pārtikai, kuras ražošanā izmanto ekstrahējošus šķīdinātājus, papildinot šķīdinātāju sarakstu ar jaunu vielu 2-metiloksolānu.  

Grozījumi prasībās noteic, ka 2-metiloksolānu drīkst izmantot kā ekstrakcijas šķīdinātāju tauku, eļļas vai kakao sviesta ražošanā vai frakcionēšanā, attaukotu olbaltumvielu produktu, attaukotu miltu sagatavošanā un attaukotu graudu dīglīšu un aromatizētāju sagatavošanā no dabīgām aromātvielām. Vienlaikus arī ir noteikts maksimāli pieļaujamajam atlieku daudzums pārtikā un 2-metiloksolāna tīrības kritēriji.  

Lai Eiropas Savienībā pārtikas ražošanā varētu izmantot 2-metiloksolānu, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir novērtējusi 2-metiloksolāna kā pārtikas ekstrakcijas šķīdinātāja nekaitīgumu un secinājusi, ka ekstrakcijas šķīdinātājs 2-metiloksolāns nerada bažas par drošumu, ja to lieto paredzētajā veidā un ievērojot noteikto atlieku līmeni. Tādēļ noteikumi ir papildināti arī ar tehniskām atbilstošās direktīvas prasībām, bet šie papildinājumi pēc būtības nemaina pastāvošo regulējumu.  

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumos Nr. 369 “Obligātās nekaitīguma prasības pārtikai, kuras ražošanā izmanto ekstrahējošus šķīdinātājus”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI