DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

2025. gada valsts budžeta projektā saglabāti būtiski valsts atbalsta pasākumi lauksaimniecībai 

Zemkopības ministram Armandam Krauzem sarunās ar valdības kolēģiem izdevies pamatot nepieciešamību un gūt valdības atbalstu 2025. gada valsts budžetā saglabāt virkni ļoti būtisku atbalsta pasākumu lauksaimniecības un citām Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošām nozarēm. 

Šo pasākumu mērķis ir sekmēt lauksaimniecības, lauku un zivsaimniecības attīstību, kā arī paaugstināt lauku teritorijas iedzīvotāju dzīves līmeni, uzlabojot Latvijas lauksaimniecības produktu ražotāju situāciju konkurencē ar citu ES valstu lauksaimniekiem,” atbalsta pasākumu nepieciešamību pamato Armands Krauze. 

Saskaņā ar valdības lēmumu arī turpmāk plānots saglabāt PVN samazināto likmi 12% apmērā svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem līdz 2028. gada beigām. 

Līdz 2029. gadam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – IIN) neapliks valsts un ES atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai, saglabājot lauksaimniekiem šo nodokļa atvieglojumu vēl uz pieciem gadiem. 

Zemkopības ministrs valdībā ir panācis vienošanos par papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu lauksaimniecībai – 59,3 miljonus eiro. Šis finansējums nepieciešams vairāku nozīmīgu valsts atbalsta programmu īstenošanai: kredītprocentu daļējai kompensācijai, apdrošināšanas polišu cenas daļējai kompensācijai, ciltsdarba maksājumi lauksaimniecības dzīvnieku ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai, lauksaimniecībā izmantojamo zinātnes pētījumu un lauksaimniecības zinātnisko institūciju materiāli tehniskās bāzes finansējumam, lauksaimniecības un zivsaimniecības tirgus veicināšanai, programmai “Piens un augļi skolai” un selekcijas materiāla izstrādei. 

Zemkopības ministrija uzsver, ka arī 2025. gadā, lai saglabātu Latvijas lauksaimnieku un zivsaimnieku konkurētspēju, ir jānodrošina akcīzes nodokļa atvieglojumi marķētajai dīzeļdegvielai, ko izmanto lauksaimniecībā un zivsaimniecībā. Samazinātā akcīzes nodokļa likme lauksaimniekiem un zivsaimniekiem arī turpmāk nepieciešams paredzēta esošajā apmērā – 62,10 eiro par 1000 litriem, kas ir likumā noteiktie 15 % no standarta likmes 414 eiro par 1000 litriem. 

Gala lēmumu par 2025. gada valsts budžetu pieņems Saeima. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI