DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Armands Krauze: skolēnu ēdināšanā vairāk jāizmanto pašmāju produkcija

FOTO: Freepik.

Valdība otrdien, 2. septembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto rīcības plānu skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanai Latvijā, lai nodrošinātu skolēnus ar veselīgu un garšīgu maltīti, kas pagatavota primāri no vietējiem ilgtspējīgajiem produktiem, padziļinot visu skolēnu ēdināšanā iesaistīto izpratni par veselīgu uzturu, ēšanas kultūru un ilgtspējīgu dzīvesveidu.

Zemkopības ministrs Armands Krauze: “Latvijas bērni ir pelnījuši ēst veselīgu, kvalitatīvu un tieši vietējo pārtiku! Mūsu skolās uz šķīvja ir jānonāk produktiem, kas audzēti tepat Latvijā – mūsu zemnieku laukos, mūsu saimniecībās. Tāpēc Zemkopības ministrija ir uzņēmusies vadīt Latvijas skolēnu ēdināšanas sistēmas sakārtošanu, lai beidzot nostiprinātu īsās pārtikas ķēdes un dotu iespēju vietējiem uzņēmējiem aktīvi piedalīties bērnu ēdināšanā. Tas nav tikai tehnisks jautājums – tas ir mūsu bērnu veselības, mūsu nākotnes un Latvijas laukos radītā darba goda jautājums! Vietējā pārtika skolās – tā ir mūsu bērnu spēks un mūsu valsts drošība.”

Rīcības plāns skolēnu ēdināšanas sistēmas uzlabošanai paredz:

  • pilnveidot pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu sistēmu;
  • stiprināt vietējo pārtikas ražotāju potenciālu, lai uzņēmēji spētu nodrošināt skolas ar pārtikas produktiem;
  • sasaistīt izglītības saturu ar ilgtspējīga un veselīga uztura jautājumiem;
  • pilnveidot uztura normas izglītības iestāžu audzēkņiem;
  • efektīvāk organizēt sadarbību visos skolēnu ēdināšanas ķēdes posmos (lauksaimnieki, pārtikas uzņēmumi, ēdinātāji, vecāku organizācijas);
  • samazināt pārtikas atkritumu daudzumu skolēnu ēdināšanā.

Plāna īstenošanai ZM izveidos vienotu Skolēnu ēdināšanas padomi ar plašu pārstāvību, jo patlaban skolēnu ēdināšana Latvijā ir izkliedēta. Ar skolēnu ēdināšanu saistītos jautājumus, piemēram, uztura normas, finansējumu, publisko iepirkumu u. c. izskata vairāku ministriju iestādēs bez vienotas koordinācijas, tāpēc neveidojas komplekss skatījums uz skolēnu ēdināšanas nozīmīgumu un netiek izmantots vietējo ražotāju potenciāls bērnu veselības stiprināšanai un uztura paradumu veidošanai.  

Lai novērtētu skolēnu ēdināšanā ieviesto izmaiņu lietderīgumu, ZM 2028. gadā gatavos informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanas rezultātiem.  

Rīkojums “Par rīcības plānu skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanai Latvijā 2025.–2027. gadam” stāsies spēkā tā parakstīšanas brīdī un tik publicēts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI