DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Kurzemes reģiona tiesneši apspriež aktuālos Tieslietu padomes un tiesu darba jautājumus

No 23. līdz 24. septembrim Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs, Tienešu amata kandidātu atlases komisijas priekšsēdētāja, Augstākās tiesas senatore Dzintra Balta un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas priekšsēdētāja, Kurzemes apgabaltiesas tiesnese Silva Reinholde darba vizītēs apmeklēja Kurzemes rajona tiesu un Kurzemes apgabaltiesu, lai pārrunātu Tieslietu padomes un tiesu darba aktualitātes.

A. Strupišs informēja Kurzemes rajona un Kurzemes apgabaltiesas tiesnešus par Tieslietu padomes 2024. gada darba prioritātēm un to izpildi. A. Strupišs uzsvēra, ka panākta konceptuāla vienošanās ar Tieslietu ministriju par tiesu sistēmas administratīvā atbalsta funkciju pārņemšanu tiesu varas pārziņā. Tieslietu padome 2024. gada 27. septembra sagatavošanas sēdē plāno pārrunāt koncepcijas izstrādi funkciju pārņemšanai. Tāpat Tieslietu padome turpina intensīvi strādāt pie tiesu darba kvalitātes un efektivitātes uzlabošanas. Tieslietu padome vienotas un strukturētas sprieduma satura formas nodrošināšanai ir apstiprinājusi vadlīnijas tiesas spriedumu rakstīšanai administratīvo pārkāpumu lietās, krimināllietās, civillietās un administratīvajās lietās.

Tāpat arī Tieslietu padomes izveidotās trīs darba grupas drīzumā sniegs ziņojumus par tiesu sistēmas attīstības jautājumiem. Tiesnešu specializācijas darba grupa – par tiesnešu specializācijas pamatprincipiem un to pilnveidošanas iespējām, tostarp par zemesgrāmatu lietu pārvaldības funkciju īstenošanu tiesās. Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupa – par tiesu teritoriālās reformas rezultātiem un tiesnešu noslodzes izlīdzināšanas iespējām, kā arī tiesu atrašanās vietu optimizācijas un atbalsta personāla amata standartu un atalgojuma sistēmas attīstības iespējām. Savukārt Termiņu pārvaldības darba grupa – par krimināllietu ilgstošas izskatīšanas iemesliem un risinājumiem termiņu pārvaldības sakārtošanai.

Tiesnešu noslodzes jautājums bija aktuāls abās tiesās. Šobrīd tiesnešu noslodzes izlīdzināšanai notiek lietu pārsūtīšana no Rīgas tiesām uz citām tiesām Latvijas reģionos. Kurzemes rajona tiesas tiesneši aicināja Tieslietu padomi izstrādāt arī vadlīnijas, kas nosaka vienotus kritērijus un principus lietu pārsūtīšanai. Vienlaikus Tieslietu padomes locekļi informēja tiesnešus, ka šobrīd likumdošanas procesā ir Tieslietu ministrijas izstrādāts regulējums, kas paredz vienotu lietu sadali administratīvo pārkāpumu lietās starp apgabaltiesām. Lietu kategoriju loku vienotai sadalei starp tiesām ilgtermiņā plānots paplašināt.

Pārrunājot jautājumu par tienešu noslodzi kontekstā ar tiesu darba organizāciju, Kurzemes rajona tiesas un Kurzemes apgabaltiesas tiesneši norādīja, ka reģionos esot zema tiesu darbinieku mainība, tomēr tiesnešiem trūkstot kvalitatīva atbalsta personāla, un tas būtiski ietekmē tiesnešu darba efektivitāti. Tādējādi steidzami būtu risināms jautājums par tiesnešu palīga amata prasībām un atalgojumu. Tāpat tiesneši aicināja Tieslietu padomi meklēt mūsdienīgus risinājumus, kā vienādot tiesu darba organizāciju visās tiesās, gan attiecībā uz lietu kategoriju izskatīšanu elektroniskajā vidē, gan arī, piemēram, uz tiesu darbinieku kompetenci un funkcijām, kā arī novērtēšanas kārtību.

Dz. Balta un S. Reinholde ar tienešiem pārrunāja abu institūciju kompetenci tiesnešu atlases procesā. Dz. Balta norādīja, ka 2024. gada 22. septembrī noslēdzās pieteikšanās uz rajona (pilsētas) tiesas vispārējās jurisdikcijas un apgabaltiesas Civillietu un Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesneša amata konkursiem. Kopumā tika saņemti 55 pretendentu pietikumi, 40 pieteikumi uz rajona (pilsētas) tiesas tiesneša amata vietām vispārējās jurisdikcijas tiesā un 15 pieteikumi uz apgabaltiesas Krimināllietu tiesas un Civillietu tiesas kolēģijas tiesneša amata vietām. Dz. Balta arī uzsvēra, ka Tieslietu akadēmijā nākotnē tiek plānotas mācības tiesneša amata kandidātiem, kas nodrošinās iespēju pretendentiem sagatavoties tiesnešu atlases procesam. Tiesneši aicināja apsvērt ideju tiesnešu amata kandidātu konkursā uz rajona (pilsētu) tiesas tiesneša amatu norādīt nepieciešamo specializāciju vai reģionu, kurā tiesnesim būs jāstrādā. Ar tiesnešiem pārrunāts arī tiesnešu amata kandidātu saraksta veidošanas un funkcionēšanas principi. S. Reinholde aicināja tiesnešus uz Tiesnešu kvalifikācijas kolēģiju lūkoties kā atbalsta institūciju, kuras mērķis ir tiesneša profesionālās darbības pilnveidošana. Tāpat S. Reinholde sniedza ieskatu par tiesneša profesionālās darbības pašnovērtējuma lomu tiesneša profesionālās darbības novērtēšanā.

A. Strupišs sarunā ar tiesnešiem norādīja, ka tiesu sistēmas izaicinājums nav tikai jaunu un kvalificētu juristu piesaistīšana, bet gan arī tas, ka Tieslietu padomei, ņemot vērā esošo tiesnešu resursu, noslodzi un lietu izskatīšanas ilgumu, ir jālemj arī objektīvi par aizpildāmo tiesnešu amatu vakanču skaitu, lai nodrošinātu efektīvu tiesu sistēmas darbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI