DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Vēstnieks Raimonds Oškalns iesniedz akreditācijas vēstuli ANO biroja Vīnē ģenerāldirektorei

FOTO: Ārlietu ministrija

2024. gada 18. septembrī Vīnē, Austrijā, Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Raimonds Oškalns iesniedza akreditācijas vēstuli ANO biroja Vīnē (UNOV) ģenerāldirektorei un ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja (UNODC) izpilddirektorei Gadai Valijai (Ghada Waly).

Tikšanās laikā amatprsonas pārrunāja ANO darba aktualitātes un Latvijas prioritātes. Vēstnieks R. Oškalns novērtēja ANO biroja Vīnē sniegto ieguldījumu noteikumos balstītās daudzpusējās globālās sistēmas stiprināšanā. Vēstnieks apliecināja Latvijas gatavību aktīvi piedalīties organizācijas darbā. R. Oškalns informēja par Latvijas apstiprināšanu ANO Noziedzības novēršanas un krimināltiesību komisijas (CCPCJ) biedra amatā no 2025. līdz 2027. gadam. Vēstnieks arī uzsvēra Latvijas pieteikumu dalībai ANO Komitejā par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem (COPUOS), kas stiprinās Latvijas ekspertīzi zinātnes, inovāciju politikas un ekonomikas jautājumos kosmosa jomā un sniegs ieguldījumu starptautiskajā sadarbībā.

Informācijai

Vīne, līdztekus Ņujorkai, Ženēvai un Nairobi, ir viena no pilsētām, kurās atrodas ANO biroji. Vīnē darbojas ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas birojs (UNIDO-United Nations Office on Drugs and Crime), ANO Kosmosa lietu birojs (UNOOSA  United Nations Office for Outer Space Affairs), ANO industriālās attīstības organizācija (UNIDO  United Nations Industrial Development Organization) un citas struktūras. 

ANO birojs Vīnē strādā vairākos konkrētos virzienos: narkotiku tirdzniecības, organizētās noziedzības, terorisma un korupcijas apkarošanā, sadarbībā kosmosa izmantošanā miermīlīgiem mērķiem, starptautiskās tirdzniecības tiesību nozarē. ANO Vīnes biroja pētījumi un publikācijas sniedz nozīmīgu ieguldījumu ANO dalībvalstu nacionālā tiesiskā regulējuma un politikas veidošanā.

Latvija aktīvi iesaistās ANO darbā Vīnē, iestājoties par demokrātiskām vērtībām, dzimumu līdztiesību un stiprinot likumos balstīto starptautisko kārtību. 2024. gada aprīlī Latvija tika apstiprināta ANO Noziedzības novēršanas un krimināltiesību komisijas (CCPCJ) biedra amatā no 2025. līdz 2027.gadam. Iesaistoties CCPCJ, Latvija stiprinās dalībvalstu tiesību sistēmu, spēju atklāt, novērst un apkarot visu veidu organizēto noziedzību, nodrošinot vienlīdzīgas iespējas uz tiesiskumu, kā arī veidojot efektīvas, atbildīgas un iekļaujošas tiesībaizsardzības institūcijas visos līmeņos. Komisijā ir 40 dalībvalstis, biedru pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

2024. gada 9. aprīlī Ministru Kabinets apstiprināja Latvijas pievienošanos ANO Komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem (COPUOS- United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space). COPUOS izveidota 1959. gadā kā pastāvīga ANO Ģenerālās asamblejas komiteja ar plašām pilnvarām, kas ietver kosmosa zinātnes un tehnoloģiju veicināšanu, starptautiskās sadarbības stiprināšanu kosmosa nozarē un juridisko jautājumu risināšanu, kas saistīti ar kosmosa izpēti un izmantošanu.. COPUOS un to apakškomiteju sanāksmes notiek Vīnē reizi gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI