DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LU Botāniskais dārzs aicina piedzīvot izstādi “Satikt augu sevī”

Latvijas Universitāte (LU) 105. jubilejā sadarbībā ar Arterritory.com aicina piedzīvot dabas un mākslas satikšanos izstādē “SATIKT AUGU SEVĪ. Etīde dabai un emocijām”, kas no 26. līdz 29. septembrim norisināsies LU Botāniskajā dārzā. Pasākuma laikā godināsim LU dižmecenāta Kristapa Morberga, kam šoruden aprit 180, piemiņu.

“Viss sākas ar domu, ar sapni. Tāpat kā Latvijas valsts, arī Latvijas Universitāte reiz bija tikai sapnis, kam mēs noticējām. Tāpēc LU 105. gadu jubilejā mēs vēlamies dāvināt svētkus visiem, kas izglītību un Latvijas valsti uzskata par vērtību. Sadarbībā ar Arterritory.com tapusi izstāde un pasākumu cikls vienā no krāšņākajām vietām Rīgā – LU Botāniskajā dārzā. Laipni gaidīti!” uzsver LU rektors prof. Gundars Bērziņš.

Arterritory.com veidotā izstāde ir mudinājums pietuvoties sev un pasaulei, kuru kopā radām, vērojot augus un dzīvo dabu visapkārt.

“Zeme smejas ziedos (the earth laughs in flowers – angļu val.) -, reiz teicis amerikāņu dzejnieks un filozofs Ralfs Voldo Emersons. Arī dusmojas, sēro un skumst. Augi pastāvīgi rada un pārrada paši sevi, novēro savas vides mainīgos apstākļus, lai zinātu, kad ir īstenais mirklis uzziedēt. Mākslinieki gadsimtiem ir vērojuši un attēlojuši augus, dažādi parādot, kā varam ar tiem komunicēt un no tiem mācīties. Augu dzīves cikls un dabas sezonālās maiņas ir kā spogulis, kurā ieraugām arī cilvēka dzīves ritējumu, viņa emociju un sajūtu pasauli. Sava veida mentālā karte, kas skatītājam palīdz atpazīt, saprast sevi un izdzīvot,” stāsta viena no izstādes kuratorēm Una Meistere

“SATIKT AUGU SEVĪ. Etīde dabai un emocijām” ir izstāde, kuras ietvaros eksponēti septiņu mākslinieku – Reiņa Dzudzilo, Kristas Dzudzilo, Kristapa Kalna, Sarmītes Māliņas, dueta MAREUNROL’S, Artūra Virtmaņa –  radītie laikmetīgās mākslas paraugi.

Līdzās mākslas darbiem izstādītās lielformāta fotogrāfijas, kas ir zinātnieka Indriķa Muižnieka un kolēģu pētījuma dokumentācija, iemieso dabas, cilvēka un kultūras mijiedarbības skaistumu. To klātesamība šajā izstādē atklāj zīmīgu šodienas laikmetīgās pasaules instrumentu – sadarbību starp dažādām jomām un to savstarpējo mijiedarbību. Gluži tāpat kā izstādē klātesošā MAREUNROL's radītā skaņas ainava, kas piepilda telpu, atklājot simbiozi starp dabu un kultūru. Skaņu celiņš "iegremdē" telpu un tur esošos citpasaulīgā, ēteriskā esencē.

“Modernās tehnoloģijas un sabiedrība atsvešina cilvēku no dabas pasaules, radot trauksmes un atslēgšanās sajūtu. Tā teicis Martins Heidegers, uzsverot, ka ciešas attiecības ar dabu nostiprina piederības sajūtu. Daba gadsimtiem ilgi ietekmējusi kultūras un mākslas procesus. Tās cildenumu un spēku slavināja romantisms, vēlmes sagūstīt gaismu rezultātā dzima impresionisms, mūķeņu “botāniskās mākslas”  darbus saista ar feminisma pirmsākumiem. Par vienu no 20. gadsimta mākslas spilgtākajām parādībām uzskatīto amerikāņu mākslinieci Džordžiju O’Kīfu, kas plaši pazīstama ar botāniskajiem ziedu portretējumiem, mēdz dēvēt par modernisma māti,” uzsver izstādes kuratore Daiga Rudzāte.

Mecenāts Kristaps Morbergs (1844-1928), kas savā 1925. gada 7. marta testamentā iecēla LU par savu universālmantinieci, mīlēja mākslu. Viņa interese par to bija dziļa un patiesa. Pēc izglītības arhitekts, viņš apzinājās mākslas ietekmīgumu un spēku. Reiņa un Kristas Dzudzilo vides objekts “Tu mani padarīji par stiklu” ir eksponēts pie viena no Morberga kādreizējiem īpašumiem – villas ēkas Botāniskā dārza teritorijā. Šīs instalācijas, kuru veido spoguļu kopums, centrālais motīvs ir doma, ka spoguļi saglabā atmiņu uz sava ķermeņa. Ēka ir pilna atmiņu, starp tām ir arī Kristapa Morberga tēls. Spoguļi uzsūc šos nospiedumus un iekapsulē sevī.

Izstādes pavadošās programmas ietvaros notiks ekskursijas gidu kuratoru – Daigas Rudzātes un Unas Meisteres vadībā, ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes un zinātnieka Indriķa Muižnieka lasījumi, kā arī diskusija, kas veltīta izglītības lomai un nozīmei mākslas izpratnē, kuru vadīs kuratore un pētniece Maija Rudovska:

Ceturtdiena, 26.09.

15.00  Izstādes kuratoru Daigas Rudzātes un Unas Meisteres vadīta ekskursija izstādē

17.00 Izstādes atklāšana lūgtajiem viesiem

Piektdiena, 27.09.

16.00 Izstādes kuratoru Daigas Rudzātes un Unas Meisteres vadīta ekskursija izstādē

17.00 Ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes lasījums par augu nozīmi cilvēka fiziskajā un mentālajā labbūtībā

Sestdiena, 28.09.

12.00 Diskusija Latvijas kultūras telpa: izglītības loma un nozīme mākslas izpratnē, vada mākslas kritiķe un kuratore Maija Rudovska

15.00 Izstādes kuratoru Daigas Rudzātes un Unas Meisteres vadīta ekskursija izstādē

16.00 Indriķa Muižnieka lasījums par cilvēka attiecībām ar sēnēm 

Svētdiena, 29.09.

13.00 Izstādes kuratoru Daigas Rudzātes un Unas Meisteres vadīta ekskursija izstādē

Ieeja LU Botāniskajā dārzā katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00, biļetes cena pieaugušajiem 4 EUR, bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem atlaides. Ģimenes biļete –  EUR 8,50.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI