DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Pārrunā iespējas turpināt palielināt ERAB investīcijas Latvijā

FOTO: Finanšu ministrija

Trešdien, 18. septembrī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens tikās ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) direktoru valdes delegāciju. Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas investīciju vajadzības un iespējas veicināt ERAB investīcijas Latvijā. Tāpat tika diskutēts par Latvijas ekonomikas un finanšu sektora izaicinājumiem, kā arī reģiona stabilitāti un drošību.

Latvija redz spēcīgu potenciālu sadarbībai ar ERAB institucionālās kapacitātes stiprināšanā sarežģītu un stratēģisku projektu strukturēšanai. A.Ašeradens sarunās iepazīstināja ar aktuālo kapitāla tirgus attīstībā, un puses pārrunāja investīciju piesaistes potenciālu Latvijai aktuālajās nozarēs – enerģētikas, finanšu, ražošanas un transporta jomās.

Lai gan ERAB darbojas saskaņā ar tirgus pieprasījumu, tai ir nozīmīga loma tieši projektu izstrādē, iesaistoties diskusijās par potenciāliem projektiem agrīnā fāzē. Lai identificētu investīciju vajadzības un mērķus Latvijā, ERAB ir izstrādājusi darbības stratēģiju ar divām prioritātēm: investīcijas energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu palielināšanā, kā arī kapitāla tirgus attīstības veicināšana un finansējuma pieejamība inovācijās un digitalizācijā.

ERAB ir sniegusi būtisku tehnisko atbalstu Latvijas kapitāla tirgus attīstībā. Tā rezultātā ir uzlabots Atvasināto finanšu instrumentu likums, izstrādāts Segto obligāciju likums, izstrādāts Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu IPO fonda darbības modelis 2023.gada augustā darbību sāka MSCI Baltijas indekss, veikts izpētes projekts par Eiropas Savienības (ES) ilgtspējīgu finanšu projekta ieviešanu,  izstrādāts ietvars Rīgas zaļo obligāciju pilotprojektam, lai finansētu infrastruktūras projektus.

Jautājumā par reģiona stabilitāti un drošību jāizceļ ERAB sniegtās investīcijas Ukrainā, kas līdz šim brīdim veido 4,5 miljardu eiro, kā arī 2023.gadā apstiprināta ERAB kapitāla palielināšana, lai nodrošinātu turpmāku atbalsta sniegšanu Ukrainai, rekonstruējot tās kritisko infrastruktūru. Arī Latvija stratēģiski novirza savu finansiālo atbalstu caur starptautiskajām finanšu  institūcijām, kas šobrīd kopumā veido 36 miljonus eiro.

Jāatzīmē, ka 2026. gadā Latvija organizēs ERAB pilnvarnieku gada sanāksmi Rīgā. Sanāksmes organizēšana Rīgā sniegs iespēju piesaistīt jaunas investīcijas Latvijā un popularizēt Baltijas valstis kā investīcijām drošu un labvēlīgu reģionu starptautiskajiem investoriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI