DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā īstenos ieceri par sabiedrības vadītiem kopienu centriem

Trešdien, 18. septembrī, Rīgas domes sēdē apstiprināti saistošie noteikumi pilotprojektam par sabiedrības vadītu kopienu centru īstenošanu Rīgā. Pilotprojekta mērķis ir noteikt nevalstisko organizāciju (NVO) spēju finansiāli, administratīvi un saturiski nodrošināt kopienas centra darbību atbilstoši pašvaldības un kopienas jeb apkaimes pieprasījumam, vajadzībām un interesēm.

Tiek paredzēts, ka kopienu centri ar NVO sektora palīdzību sekmēs tādu pašvaldības funkciju kā, sabiedrības izglītošana (izglītojošu pasākumu rīkošana dažādām mērķa grupām, par veselīgu dzīvesveidu, klimatneitralitāti, civilo aizsardzību u.c. tēmām), interešu izglītība, piedalīšanās kultūras dzīvē, veselīga dzīvesveida veicināšana, darbs ar jaunatni un sociālais atbalsts izpildi. Tam papildu, tiks sekmēta saimnieciskā darbība, kā arī pašvaldības brīvprātīgo funkciju – sabiedrības integrācija un līdzdalība – izpildes nodrošināšana.

Plānots, ka kopienu centri atradīsies trīs pašvaldības īpašumos – Sīmaņa ielā 14, Čiekurkalna 3. šķērslīnijā 11 un Vienības gatvē 117A. Projekta īstenošanai tiks izmantots granta atbalsts līdz 120 000 eiro apmērā.

Turpmākie projekta ieviešanas soļi paredz atklāta konkursa rīkošanu kopienas centru operatoru jeb vadītāju noteikšanai, vienreizēja finansiāla atbalsta (granta) piešķiršanu kopienu centru darbības uzsākšanai, pašvaldības nekustamo īpašumu iznomāšanu kopienu centru darbības nodrošināšanai un to darbības izvērtēšanu.

Pilotprojekts ietver Rīgas attīstības programmas 2022.–2027. gadam izvirzītās prioritātes “Mūsdienīga un atvērta pilsētas pārvaldība” vienu no uzdevumiem “Veicināt iedzīvotāju un NVO līdzdalību pašvaldībai būtisku lēmumu pieņemšanā un funkciju īstenošanā”. Turklāt NVO vadīta apkaimes/kopienas centra pilotprojekta sagatavošana un īstenošana iekļauta Rīgas sabiedrības integrācijas pamatnostādņu 2019.–2024. gadam īstenošanas rīcības plāna 2022.–2024. gadam rīcībā “Apkaimju iedzīvotāju līdzdalības un piederības sajūtas veicināšana”.

Saistošo noteikumu izstrādei tika izveidota darba grupa, kuras sastāvā aktīvi darbojās arī Rīgas Apkaimju alianse, pārstāvot sabiedrības vēlmi šādu centru izveidē pilsētā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI