DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Alūksnes novada teritorijā veiks latvāņu izplatības monitoringu

No 25. septembra līdz 15. novembrim Alūksnes novada pašvaldības darbinieki veiks latvāņu izplatības monitoringu - apsekos ar Sosnovska latvāni invadētās teritorijas fizisko un juridisko personu īpašumos. Pašvaldība aicina iedzīvotājus, minētajā laika periodā satiekot savos īpašumos pašvaldības darbiniekus veicam savus darba pienākumus, izturēties ar sapratni.

2021. gada janvārī ir apstiprināts Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskais plāns 2021.-2025. gadam Alūksnes novadā, ar ko var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē  www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Citi dokumenti, kā arī Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Plāns satur informāciju par tiem īpašumiem novada teritorijā, kuros konstatēti latvāņi, un veicamajiem pasākumiem invazīvā auga apkarošanai.

Ja zemes gabals ir iekļauts Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskajā plānā un iepriekšējā gadā tajā ir veikti šī auga izplatības ierobežošanas pasākumi, ko apliecina pašvaldības darbinieku veiktais monitorings, pašvaldība var piešķirt atvieglojumu nekustamā īpašuma nodoklim 50% apmērā par to zemes vienības platību, kurā invazīvā auga izplatība konstatēta. Tomēr jāņem vērā, ka, ja  monitoringa laikā zemes gabalā konstatē latvāņa augu ar izveidojušos ziedkopu, tiek uzskatīts, ka latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi nav veikti.

Pašvaldība latvāņa ierobežošanas pasākumu plānā platības iekļauj, pamatojoties uz Valsts augu aizsardzības dienesta datu bāzi, tādēļ pašvaldība aicina zemes īpašniekus, kuri savā īpašumā ir konstatējuši latvāņus, bet šīs zemes vienības vēl nav iekļautas Valsts augu aizsardzības dienesta datu bāzē, iesniegt dienestam iesniegumu, lai attiecīgo zemes gabalu reģistrētu kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Invazīvo augu sugu izplatības datu bāzē.

Iesniegums noformējams, aizpildot speciālu veidlapu, kas kopā ar Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu pieejama pašvaldības tīmekļvietnē www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Citi dokumenti. To iespējams iesniegt Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Dārza ielā 11, Alūksnē, vai elektroniski, nosūtot Valsts augu aizsardzības dienestam uz e-pastu pasts@vaad.gov.lv.

Jāatgādina, ka par latvāņa izplatības ierobežošanu ir atbildīgs attiecīgā zemes gabala īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Augu aizsardzības likums nosaka, ka par invazīvo augu sugu izplatības vai vairošanās pieļaušanu, to ierobežošanas pasākumu neveikšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu. Informācija par latvāņu izplatības ierobežošanu un atbildību, kā arī par invazīvā auga apkarošanas metodēm un cita noderīga informācija pieejama Valsts aizsardzības dienesta tīmekļvietnē www.vaad.gov.lv/lv/par-latviju-bez-latvaniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI