DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Stradiņa slimnīcā veiktās operācijas dod iespēju dzīvot jauniem cilvēkiem ar iedzimtām sirdskaitēm

Attēls tapis operācijas laikā.

Publicitātes foto.

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (Stradiņa slimnīca) 21 gadu jaunam pacientam veikta perkutānā transkatetrāla pulmonālā vārstuļa implantācija (TPVI), kas ir efektīva un mazinvazīva pieeja pulmonālā vārstuļa nomaiņai caur lielajiem asinsvadiem. TPVI ļauj izvairīties no augsta riska atvērtām sirds operācijām jauniem cilvēkiem ar iedzimtām sirdskaitēm, kuriem, sasniedzot pilngadību, nereti veiktas jau vairākas atvērta tipa sirds operācijas. Operācija veikta sadarbībā ar ekspertu no Minhenes Sirds ķirurģijas centra Vācijā.

TPVI pasaulē tiek plaši izmantota un ir atzīta par zema riska alternatīvu metodi ķirurģiskai operācijai. Ar šo pieeju ārstē plaušu vārstuļa sašaurinājumu (stenozi) vai plaušu vārstuļa nepietiekamību, kas galvenokārt sastopama pacientiem ar iedzimtām sirdskaitēm kā atsevišķa patoloģija vai kādas sarežģītākas iedzimtas sirds patoloģijas sastāvdaļa. Pieaugušo vecumā šāda veida operācijas visbiežāk ir nepieciešamas pacientiem vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

Stradiņa slimnīcas ārste kardioloģe Agnese Štrenge par cilvēkiem ar iedzimtu sirdskaiti stāsta: “Pateicoties bērnu kardioloģijas un bērnu sirds ķirurģijas attīstībai pasaulē un Latvijā, ap 80% bērnu ar iedzimtu sirdskaiti mūsdienās nodzīvo līdz pieaugušo vecumam un lielākā daļa dzīvo normālu dzīvi. Tas nozīmē, ka pieaugušo kardioloģijā un sirds ķirurģijā bieži saskaramies ar šo pacientu ārstēšanu un tādas metodes kā TPVI būtiski uzlabo pacientu dzīves kvalitāti, samazina mirstību un invaliditātes risku.”

Savukārt Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs un operācijas invazīvais kardiologs profesors Andrejs Ērglis uzsver: “Medicīnā ir nepieciešama pēctecība – ja bērnam ir iedzimta sirds slimība un ir nepieciešama ārstēšana, tad tā būs nepieciešama arī jaunieša un pieaugušā vecumā. Ir būtiski ne tikai sākt, bet arī turpināt ārstēšanu visaugstākajā iespējamajā līmenī, kad bērns kļūst par pieaugušo un no bērnu kardiologa nonāk pieaugušo kardiologu rokās.”

TPVI Stradiņa slimnīcā pirmo reizi tika veikta 2022.gada jūnijā – to veica pieredzējuša medicīnas komanda, kurā piedalījās starptautiski plaši atzīts eksperts iedzimto sirds kaišu ārstēšanā profesors Peters Everts (Prof. Dr. med. Peter Ewert) no Minhenes Sirds ķirurģijas centra Vācijā (German Heart Center), Stradiņa slimnīcas invazīvie kardiologi: profesors Andrejs Ērglis, dr. Inga Narbute, profesors Peters Everts, dr. Agnese Štrenge un dr. Ainārs Rudzītis, kā arī Invazīvās kardioloģijas laboratorijas virsmāsa Aļona Grāve.

Pacientei, kurai tika veikta pirmā TPVI, bija 21 gads un dzīves laikā bija veiktas jau trīs atvērtās sirds operācijas. Sieviete vēlējās grūtniecību, kas bez atkārtotas vārstuļa protezēšanas pacientei nebūtu iespējama – šobrīd jaunā sieviete gaida bērniņu un Stradiņa slimnīcas kardiologu komanda vēl viņai un mazulim veselību.

Pasaulē pirmā TPVI operācija tika veikta Francijā 2000.gadā. Lai gan pasaulē tā ir pieejama kā aprobēta ārstniecības metode, Latvijā tā vēl nav iekļauta kompensējamo operāciju sarakstā un attiecīgi būtiski samazina metodes pieejamību pacientiem Latvijā. TPVI būtiski samazina pacientiem nepieciešamo atvērto sirds operāciju skaitu dzīves laikā, tādējādi ievērojami samazinot arī pacientu mirstību. TPVI samazina organisma traumu, pacienta uzturēšanās laiku slimnīcā un nodrošina ātru atgriešanos ikdienas dzīvē. Stradiņa slimnīcā līdz šim kopumā veiktas divas šāda veida operācijas.

Iedzimtas sirdskaites ir biežākais iedzimtais defekts un galvenais iemesls saslimstībai un mirstībai pacientu vidū ar iedzimtām malformācijām. Pasaulē iedzimtu sirdskaišu izplatība ir aptuveni deviņi gadījumi uz 1000 jaundzimušajiem, taču šī izplatība var ievērojami atšķirties dažādos reģionos. Kaut gan smagu iedzimtu sirds defektu izplatība kopumā samazinās daudzās Rietumu jeb attīstītās valstīs augļa skrīninga un grūtniecības pārtraukšanas dēļ, izplatība pasaulē pieaug.

Latvijā, ņemot vērā 2022.gada Centrālās statistikas pārvaldes datus, pacientu skaits ar iedzimtu sirdskaiti, kas sasnieguši pieaugušo vecumu, sasniedz 9180.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI