DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Stājas spēkā stingrākas veselības prasības suņu un kaķu ievešanai Eiropas Savienībā no Krievijas un Baltkrievijas

FOTO: Freepik.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina, ka no šī gada 16. septembra, ievedot Eiropas Savienībā no Krievijas un Baltkrievijas suni, kaķi vai mājas sesku, būs jāuzrāda trakumsērgas antivielu titrēšanas testa rezultāts, kas apliecina iepriekš veiktās trakumsērgas vakcinācijas efektivitāti. To paredz grozījumi Eiropas Savienības (ES) normatīvajā regulējumā, kas veikti tāpēc, ka Eiropas Komisijai bija radušās pamatotas šaubas par Krievijas un Baltkrievijas veiktajiem trakumsērgas profilakses pasākumiem, kā arī par šo valstu sniegtajām garantijām, tostarp izsniegto sertifikātu uzticamību.

Dalībvalstu robežkontroles dienesti pārbaudēs uz ES ārējās robežas pēdējos gados regulāri un atkārtoti konstatēja pārkāpumus saistībā ar trakumsērgas profilaksi no Krievijas un Baltkrievijas ievestajiem lolojumdzīvniekiem. Tie vai nu nebija vakcinēti pret trakumsērgu vispār, vai nebija ievērota trakumsērgas vakcinācijas shēma. Tāpat konstatēti gadījumi, kad veterinārajā sertifikātā norādīts, ka dzīvnieks vakcinēts, lai gan patiesībā tā nemaz nav.

Arī Latvijas PVD, veicot suņu un kaķu komerciālo sūtījumu pastiprinātu kontroli uz ES ārējās robežas, tostarp noņemot dzīvnieku asins paraugus, lai pārliecinātos, vai dzīvnieki patiešām ir vakcinēti pret trakumsērgu, konstatēja ļoti zemu trakumsērgas antivielu līmeni dzīvnieku asinīs, kas liecināja par nepietiekamu aizsardzību pret šo slimību un radīja riskus tās ievazāšanai Latvijā. Tāpēc jau pagājušā gada beigās ES dalībvalstu galveno veterināro amatpersonu darba grupas sanāksmē PVD ģenerāldirektors Māris Balodis aicināja Eiropas Komisiju noteikt ierobežojumus suņu un kaķu komerciālai ievešanai no trešajām valstīm.

Jāpiebilst, ka caur Latvijas robežkontroles punktiem no Krievijas un Baltkrievijas uz dažādiem galamērķiem Eiropas Savienībā šī gada astoņos mēnešos ievesti vairāk nekā 3 799 mīļdzīvnieku komerciālie sūtījumi ar 6 700 lolojumdzīvniekiem tajos. Latvija kā galamērķis norādīta 99 no Krievijas un Baltkrievijas ievestajiem lolojumdzīvniekiem.

Ņemot vērā, ka trakumsērgas vakcināciju var veikt dzīvniekam, kurš ir sasniedzis divpadsmit nedēļu vecumu, savukārt antivielu tests, kura mērķis ir pārliecināties par vakcinācijas efektivitāti, tiek veikts vismaz 30 dienas pēc vakcinācijas, un papildus ir nepieciešams trīs mēnešu nogaidīšanas periods pēc analīzes veikšanas, turpmāk ES no Baltkrievijas un Krievijas varēs ievest vai ieceļot ar suņiem, kaķiem un mājas seskiem, kas sasnieguši nepilnu septiņu mēnešu vecumu, ja vien tiem būs visi nepieciešamie dokumenti un analīžu rezultāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI