DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Par Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori ievēlēta Anita Kovaļevska

Publicitātes foto.

Pirmdien, 9. septembrī, Augstākās tiesas plēnumā par Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāju ievēlēta senatore Anita Kovaļevska.

Par Anitas Kovaļevskas ievēlēšanu nobalsoja 29 no 31 klātesošā senatora.

Departamenta priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Kā Administratīvo lietu departamenta darba prioritāti Anita Kovaļevska uzsver lietu izskatīšanas termiņu un neizskatīto lietu uzkrājuma samazināšanu departamentā. Departamenta priekšsēdētāja saredz šo iespēju, pārdalot lietas starp senatoriem, veicot padziļinātu analīzi par lietu pieņemšanu skatīšanai kasācijā, nolēmumu lakonismu un argumentāciju.

Atbalstīti tiks arī citi Augstākās tiesas darbības stratēģijā noteiktie virzieni, īpaši nozīmi piešķirot sadarbībai starp Senāta departamentiem un sadarbībai ar zemākas instances tiesām. Arī līdzdalība sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumos tiks turpināta, taču ne tik lielā mērā kā līdz šim, jo šobrīd svarīgākā prioritāte ir lietu uzkrājuma mazināšana.

Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori, izvirzot Anitu Kovaļevsku departamenta priekšsēdētājas amatam, uzsvēruši, ka viņa ir autoritāte gan kolēģu vidū, gan juristu sabiedrībā kopumā, viņai piemīt spēja nosvērti un racionāli risināt problēmjautājumus, sadarbībā ir koleģiāla un atbalstoša.

Tāpat kolēģi norāda, ka Anitai Kovaļevskai ir dziļa izpratne par tiesas lomu ikviena Latvijas sabiedrības locekļa tiesību nodrošināšanā un mūsu valsts demokrātiskās iekārtas un konstitucionālo vērtību aizsardzībā. Ir plašas zināšanas cilvēktiesībās, kā arī tiesnešu profesionālās ētikas jautājumos.

Anita Kovaļevska ir senatore Administratīvo lietu departamentā kopš 2018.gada. Pirms tam bija tiesnese Administratīvajā rajona tiesā un Administratīvajā apgabaltiesā, stažējusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Bijusi Tiesnešu ētikas komisijas locekle un komisijas priekšsēdētāja.

Anita Kovaļevska Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē. Kopš 2006.gada ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore. Ir līdzautore Satversmes komentāriem un Administratīvā procesa likuma komentāriem, kā arī mācību grāmatai “Administratīvās tiesības”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI