DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Jaunieši iegūst vērtīgu darba pieredzi Austrumu slimnīcā 

Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) šovasar tika uzsākts līdz šim nebijis projekts, kas deva jauniešiem iespēju iepazīt un iesaistīties veselības aprūpes sistēmas darbībā. Pateicoties Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) atbalstam, deviņi skolēni, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs, 2024. gada augustā strādāja dažādās Austrumu slimnīcas struktūrvienībās, iegūstot vērtīgu darba pieredzi un palīdzot slimnīcas darbiniekiem. Paši jaunieši atzīst, ka darbs Austrumu slimnīcā bijis vērtīgs un ļāvis iegūt ne tikai papildu prasmes, bet arī iepazīt jaunus kolēģus. 

Projekta ietvaros jaunieši tika iesaistīti piecās būtiskās slimnīcas struktūrvienībās: Klientu apkalpošanas centrā, Darba aizsardzības daļā, Mācību centrā, Veselības datu daļā un Sabiedrisko attiecību daļā. Katrs no dalībniekiem strādāja paša izvēlētajā jomā, sniedzot ieguldījumu slimnīcas darbā, kas nepieciešams, lai sniegtu atbalstu mediķiem viņu ikdienas darbā pacientu ārstniecībā un aprūpē. 

Šajos darbos jaunieši saskarās ar dažādu prasmju izmantošanas nepieciešamību, pamatā tās bija komunikācijas prasmes, spēja sadarboties ar kolēģiem, kontaktu veidošana, risinājumu rašana neordinārās situācijās, informācijas apkopošana un analīze, laika plānošana, kā arī produktivitāte un atbildība. 

Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs, vērtējot projekta nozīmi, īpaši uzsver, ka tas sniedzis iespēju jauniešiem apgūt noderīgas prasmes un pirmo darba pieredzi veselības aprūpes nozarē: “Mēs esam ļoti priecīgi par šo kopīgo projektu, jo tas sniedz vērtīgu pieredzi ne tikai jauniešiem, bet arī veicina sabiedrības izpratni par šādu iniciatīvu nozīmīgumu. Saredzu, ka ieguldījums projektā ar ilgtermiņa plānu un ciešu sadarbību ir patiešām jēgpilns un interesants. Iegūst gan jaunieši, gan veselības nozare kopumā. Ceram, ka šī pieredze palīdzēs jauniešiem izdarīt nākotnes karjeras izvēles tieši medicīnas virzienā.” 

Arī NVA direktore Evita Simsone uzsver: “Mūsu mērķis ar šo projektu bija palīdzēt jauniešiem attīstīt un izzināt prasmes interesējošajās nozarēs, vēl pirms viņi izlemj par savu nākotnes studiju virzienu. Medicīnā ir īpaši svarīgi laikus saprast, vai tas ir īstais aicinājums. Lai gan šogad jaunieši iepazina profesijas, kas nav tieši saistītas ar medicīnu, mēs raugāmies uz ilgtermiņa sadarbību, un ceram nākotnē piedāvāt iespēju praktiski iepazīt arī darbu medicīnas jomā.”  

Paši jaunieši atzinīgi vērtē iespēju piedalīties nodarbinātības projektā Austrumu slimnīcā un tajā iegūtās zināšanas, kontaktus un prasmes. 

Veselības datu daļas medicīnas statistiķa palīdze Anna Elza Dreimane: ‘’Pierast pie agrās celšanās vasaras brīvlaikā bija izaicinājums, bet laika gaitā iejutos šajā darba rutīnā. Mans uzdevums bija pārbaudīt datus, pārliecinoties, ka viss ir pareizi. Patika darba atmosfēra – man bija pašai sava vieta un stūrītis, kur varēju mierīgi strādāt. Lai gan nākotnē plānoju darīt ko citu, šī pieredze man bija ļoti vērtīga. Labi iejutos kolektīvā, kur visi kolēģi ir ļoti forši. Ieteiktu šo darbu arī citiem.’’ 

Klientu apkalpošanas speciālista palīdze Paula Stūre: ‘’Strādājot kartotēkā, darbs nebija sarežģīts, taču nepieciešamā precizitāte dažkārt radīja zināmu stresu. Tomēr šīs grūtības uzlūkoju ar smaidu, jo visi kolēģi Austrumu slimnīcā ir ļoti jauki un biju priecīga nākt uz darbu katru dienu. Mans plāns A ir saistīt nākotni ar modi, bet, ja tas neizdosies, plānoju kļūt par infektoloģi vai kardioloģi. Šis darbs man patīk, un gūtā pieredze ir ļoti vērtīga.’’ 

Austrumu slimnīcas Mācību centra sekretāra palīgs Pauls Dzenis: “Darbs Austrumu slimnīcā man ļoti patika, un es to patiešām izbaudīju, lai gan sākumā nācās pielāgoties agrākiem rītiem. Man bija iespēja piedalīties arī praktiskās darba drošības aktivitātēs, piemēram, mācoties ar ugunsdzēšamo aparātu dzēst uguni. Šī ir mana pirmā oficiālā darba pieredze, esmu ļoti apmierināts. Kolektīvs šeit ir ļoti draudzīgs, un darbā jutos ērti. Mana mamma strādā Austrumu slimnīcas “Latvijas Infektoloģijas centrā”, un tas arī veicināja manu interesi par darbu slimnīcā.” 

Sabiedrisko attiecību speciālista palīdze Tīna Biraua: ‘’Piesakoties šim projektam, biju pārliecināta, ka tas būs lielisks veids, kā attīstīt jau esošās prasmes un apgūt jaunas. Mani ļoti piesaistīja sabiedrisko attiecību speciālista palīga amata pienākumi, un pieteicos, jo, manuprāt, atbildu amata prasībām. Strādājot šeit, esmu ieguvusi ne tikai vērtīgas zināšanas, bet arī iespēju sadarboties ar talantīgiem un iedvesmojošiem kolēģiem. Uz darbu nācu ar prieku. Katra diena radīja jaunus izaicinājumus, un neviena diena nelīdzinājās iepriekšējai. Ik dienas strādāju ar zinošiem cilvēkiem, no kuriem varētu mācīties un mācīties. Šī iespēja, kas man tika dota, šeit strādājot, ir nenovērtējama.’’ 

Jauniešu nodarbinātības projekts ir nozīmīgs solis Austrumu slimnīcai, jo līdz šim šāda veida iniciatīva slimnīcā nav tikusi īstenota. Projekts ir veicinājis gan skolēnu izaugsmi, gan arī sniedzis jaunu skatījumu uz slimnīcas darbību no jauniešu perspektīvas. Slimnīcas vadība izsaka pateicību jauniešiem par viņu atdevi un cer, ka šis projekts kļūs par tradīciju arī nākotnē. Paldies arī ikvienam kolēģim, kurš iesaistījās un atbalstīja šo projektu! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI