DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Latvijas Dabas fonda 10 ieteikumi dabai un videi draudzīgam skolas sākumam 

FOTO: Freepik

  • Nē “atpakaļ uz skolu” iepirkumiem  

Lai arī ir saprotama vēlēšanās sākt skolu ar jaunu un svaigu apģērbu kārtu un mazākiem bērniem, kuri strauji aug, jaunas drēbes vienkārši ir nepieciešamība, nav nekādas vajadzības visu pirkt no jauna. Var mainīties ar draugiem, izmantot lietoto apģērbu iegādes iespējas – it sevišķi attiecībā uz svinīgajiem svētku tērpiem un apaviem, jo tie tiek uzvilkti tikai pāris reizes. Savukārt ikdienas garderobi jau šobrīd daudzi pusaudži lieliski nokomplektē lietoto apģērbu veikalos.  

Apģērba ražošana rada lielu ietekmi uz vidi, sākot ar izejvielu ieguvi un ražošanu, beidzot ar nonākšanu izgāztuvēs, kur diemžēl nokļūst lielākā daļa mūsu apģērbu – tikai 1% no visa tekstila tiek pārstrādāts. Ūdens piesārņojums, zemes pārmērīga izmantošana, mikroplastama un kopumā – apmēram 10% no visām globālajām emisijām – tāda ir maksa par mūsu jaunu, sezonai atbilstošo apģērbu.  

  • Uz skolu ar kājām, velosipēdu vai sabiedrisko transportu  

Videi, pilsētai un arī cilvēkiem draudzīgākais pārvietošanās veids ir braukšana ar velosipēdu, iešana kājām vai sabiedriskā transporta izmantošana. Tāpēc aicinām izpētīt iespējas, kā bērns var doties uz skolu bez auto palīdzības – varbūt tas paņems nedaudz vairāk laika, bet tas arī ļaus labāk iepazīt apkaimi, turklāt mazinās “skolnieku” sastrēgumus no rītiem. Un, protams, mazinās gaisa piesārņojumu un ietekmi uz klimatu. 

  • Uz skolu – ar savu ūdens pudeli 

Bērniem vajag dzert ūdeni, it sevišķi intensīvi mācoties un aktīvi darbojoties, tāpēc – katram skolniekam savu uzpildāmo ūdens pudeli, lai nebūtu jāvairo plastmasas atkritumi. Ūdens pudeli uzpildiet ar krāna ūdeni, kas Latvijā ir drošs un tīrs. Savukārt skolā vai bērnudārzā aiciniet ierīkot ūdens dzeršanas un uzpildes punktus.  

  • Uzkodas – vietējās! 

Skolas bērniem – lieliem un maziem – dienas laikā arī noder uzkodas. Lai nebūtu jāskrien uz tuvējo veikalu pēc saldumiem, dodiet līdzi skolniekiem uzkodu kastīti, kurā var likt Latvijas dārzeņus, augļus, rupjmaizi. Vislabāk – bioloģiski audzētus produktus.  

  • Grāmatas un burtnīcas saudzējam un apvākojam  

Viens no pirmajiem skolas bērnu uzdevumiem rudenī ir apvākot grāmatas un burtnīcas. Te nu jāķeras pie krājumiem – vai nu atrodam pērnos plastmasas vāciņus un izmantojam atkārtoti vai arī apvākojam ar mājās atrodamu papīru, piemēram, veciem plakātiem, iepakojumu papīriem. Piemēram, papīra iepirkumu maisi no veikaliem arī būs labs izejmateriāls burtnīcu apvākošanai. Savukārt pēdējais laiks izšķirstīt iepriekšējā mācību gada burtnīcas – ja tās vairs nav vajadzīgas, tad liekam papīra šķirošanas konteinerā, bet ja tajās ir kādas neaprakstītas lapas, izgriežam un izmantojam pierakstiem.  

  • Rakstāmpiederumi  

Izšķirojam mājās atrodamās pildspalvas un rakstāmpiederumu penāli nokomplektējam no tām, kas vēl raksta, noasinām zīmuļus un izmantojam tos līdz galam – nu, vismaz tiktāl, cik var kārtīgi noturēt rokā. Vaska krītiņus var notīrīt ar lupatiņu, kas samērcēta augu eļļā, bet tos, kas pārāk mazos gabaliņos – izkausēt, ieliet formiņās un tā tikt pie lielākiem gabaliem. 

  • Pagalma darbi 

Kamēr vēl ir rudens saule, pēc iespējas vairāk laika jāpavada ārā. Rudens ir labs laiks, lai stādītu augļu un ogu krūmus un vietējo sugu kokus. Piemēram, iestādiet skolas pagalmā ogu krūmus un jau pēc kāda laika būs pašiem savas uzkodas starpbrīdim. Tāpat rudens ir īstais laiks, lai ierīkotu vai papildinātu kompostu.  

  • Ievācam zīles un kastaņus!  

Bērniem parasti tas nav jāatgādina – kastaņi paši ielec kabatās kā pirmsskolniekam, tā ģimnāzistam. Tos var savākt ziemas sezonai, kur izmantot gan skaitīšanas mācīšanai bērniem, gan rotaļām, gan kā sensoros materiālus. Dabas dotās veltes var lieliski aizstāt plastmasas rotaļļietas un mazināt patēriņu.  

  • Labosim un lāpīsim  

Vecākus un skolotājus kopā ar bērniem aicinām lietām dot jaunu dzīvi – salabot, atsvaidzināt, salāpīt, nevis mest ārā un iegādāties jaunas. Ja telefonu labošanai būs jānodod meistariem, tad skolas somu atsvaidzināt varēs arī mājās. Vēl viena prasme, kas būtu jāatsvaidzina, ir apģērbu lāpīšana – turklāt to var padarīt arī par apģērbu dekorēšanu.  

  • Vismaz reizi nedēļā – uz mežu!  

Rudens ir lielisks laiks pastaigām mežā, dabas takās un kārtīga pastaiga ir vajadzīga vismaz reizi nedēļā. To var apvienot ar dabas iepazīšanu, mācīties koku sugas, sekot upītes tecējumam. Septembrī var atrast arī vēlīnus pļavu augus – pļavas vilkmēli, vītolu vējmietiņu, purva gandreni, atālā uzziedējušas madaras. Un, protams, var sēņot – sēnes ir ilgtspējīgs pārtikas produkts un lielisks veids, kā iepazīt mežu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI