DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Rīgas Metropole” izveidojusi Izglītības darba grupu pašvaldību interešu aizstāvībai 

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas Metropole” nolēmusi izveidot Izglītības darba grupu ar mērķi vairāk aizstāvēt savas intereses izglītības un sporta jautājumos valsts politikas veidošanā. 

“Mūsu pašvaldību vadītāji biedru sanāksmē vienbalsīgi izteica atbalstu darba grupas izveidei, kuras uzdevums būs izstrādāt priekšlikumus par izglītības un sporta jautājumiem, ko tālāk virzīt pie politikas veidotājiem. Izglītība ir viena no smagākajām jomām metropoles reģionā, ko vēl vairāk apgrūtina pastāvīgās reformas un izmaiņas, kas visbiežāk gulstas uz pašvaldību pleciem, bet ne vienmēr tam seko līdzi finansējums. Arī pedagogu trūkums, kam seko savstarpējā konkurence pedagogu piesaistē, neveicina saprātīgus risinājumus, un kāda no pašvaldībām vai skolām zaudē. Šobrīd esam nonākuši tajā punktā, kad saprotam, ka turpināt tā vairs nevar. Ministrijas piedāvājumam saistībā ar jaunajiem kritērijiem arī nepieciešama visu pušu diskusija ar argumentiem, skaitļiem, labās prakses piemēriem un pārliecībai par sagaidāmo rezultātu, tai skaitā jābūt pārliecībai par to, ka būs pedagogu resurss, kas nodrošina izglītības apguvi mūsu iedzīvotājiem,” norāda Anita Līce, Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības “Rīgas Metropole” izpilddirektore. 

“Rīgas Metropole” norāda, ka tā saskaras ar problēmu, kad valsts politikas veidotāji lēmumus pieņem, neņemot vērā reģiona specifiku, kas ir atšķirīga no pārējiem Latvijas reģioniem. Piemēram, skolu tīkla sakārtošanas jautājumos netiek ņemts vērā fakts, ka daļa Pierīgas mācību iestādes ir pārāk noslogotas iedzīvotāju skaita pieauguma dēļ konkrētās teritorijās, līdz ar to šajās vietās būtu jāraugās jaunu iestāžu būvniecības virzienā, risinājumus rodot nekavējoties. Vienlaikus pastāv arī skolas, kurām valsts noteiktos skolēnu skaita kritērijus izpildīt ir sarežģīti, līdz ar to pašvaldībām jādomā, kā nodrošināt finansējumu izglītības nodrošināšanai šajās skolās no saviem budžetiem.  

Pašvaldības norāda, ka izglītība ir viena no lielākajām un svarīgākajām pašvaldību izdevumu pozīcijām. Šobrīd pieņemtie lēmumi valsts līmenī vistiešāk atstāj ietekmi uz pašvaldību budžetiem, tāpēc būtu svarīgi, lai jebkurš lēmums, kas rada fiskālu ietekmi uz budžetu, tiek pieņemts izdiskutējot ar pašvaldībām, izprotot to patieso situāciju un ieklausoties to viedoklī, nevis formāli pieņemot zināšanai. 

Plānots, ka izveidoto darba grupu vadīs Evija Papule, Mārupes novada domes izpilddirektora vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos, un Ivars Balamovskis, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs, vienlīdz pārstāvot Pierīgas pašvaldību un Rīgas intereses. 

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas Metropole” apvieno Rīgu un teritoriju ap to. Tās kodolu veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi un to pilsētas – Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas.   

2022.gadā Rīgā un Pierīgā dzīvoja 53% valsts iedzīvotāju, turklāt 2/3 valsts iekšzemes kopprodukta tiek saražota tieši Rīgas metropoles areālā. Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam Rīgas metropole ir noteikta kā valsts nozīmes attīstības mērķteritorija un viena no nacionālas nozīmes interešu telpām, kas stiprina Rīgas kā globāli orientētas Baltijas jūras metropoles lomu, tādējādi veicinot visas valsts attīstību kopumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI