DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Rīgas Metropole” aicina ātrāk iedzīvināt “šūnu apraidi” – aizvadītā laikapstākļu krīze vēlreiz pierāda tās nepieciešamību 

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas Metropole” aicina premjeri un atbildīgo Iekšlietu ministriju ātrāk ieviest šūnu apraides projektu jeb agrīnās brīdināšanas sistēmu, kas apdraudējuma gadījumā ļautu visiem cilvēkiem, kas atrodas bīstamajā teritorijā, saņemt operatīvi informāciju savos mobilajos tālruņos. Pašvaldības norāda, ka pie tik liela apdraudējuma, kāds tas bija no svētdienas līdz pirmdienai, šī sistēma būtiski atvieglotu cilvēku apziņošanu, sekmētu to drošību, kā arī palīdzētu glābšanas darbos. 

Šobrīd jau gadiem tiek strādāts pie šī projekta ieviešanas, bet reāli dzīvē tas vēl joprojām nav sācis darboties, kaut arī pašvaldības vienmēr ir norādījušas uz tā būtisko lomu sabiedrības informēšanā. Būtībā tas ir efektīvākais instruments valsts un pašvaldību mērogā, lai operatīvi komunicētu ar cilvēkiem konkrētā teritorijā liela apdraudējuma gadījumā. 

Turklāt šī gada janvārī stājās spēkā Valsts civilās aizsardzības plāna atjaunotā redakcija, kas nosaka, ka izpildes termiņš iedzīvotāju informēšanai un rīcības ieteikumu sniegšanai palu, plūdu vai vējuzplūdu gadījumā ir 30 minūtes. Līdz šim šis termiņš bija ar norādi “pēc nepieciešamības”. 

Karīna Miķelsone, Rīgas Metropoles līdzpriekšsēdētāja un Ādažu novada domes priekšsēdētāja, uzsver, ka Rīgā un Pierīgā, kur iedzīvotāju un tūristu mobilitāte ir ļoti augsta - šūnas apraide ir visefektīvākais veids apdraudējumu paziņojumu izplatīšanai: “Šobrīd pašvaldības ir ierobežotas cilvēku apziņošanā savā teritorijā. Ar tās rīcībā esošajiem informācijas kanāliem, GDPR un uz vietas esošajiem cilvēkresursiem, piemēram, Civilās aizsardzības komisiju un pašvaldības policiju, var aptvert tikai daļu vietējo iedzīvotāju, turklāt informācija var nonākt novēloti un tā var nesasniegt cilvēkus, kas tikai uz īsu laiku uzturas pašvaldības teritorijā. Ja valstī tiktu iedzīvināta šūnu apraide, tas nozīmētu, ka būtisko informāciju saņems visi mobilo tālruņu lietotāji neatkarīgi no mobilā operatora vai pieslēguma, tai skaitā arī citu valstu iedzīvotāji - metropoles tūristi, kuri Latvijā ir "viesabonētāji". Mums kā pašvaldībām un Civilo aizsardzības komisiju vadītājiem ir kritiski svarīgi, lai šāda sistēma darbotos.” 

Edvards Ratnieks, Rīgas Metropoles līdzpriekšsēdētājs un Rīgas vicemērs: “Neieviešot šo šūnu apraides sistēmu, mēs katrā apdraudējuma reizē sēžam uz “pulvermucas”. Mums pašvaldībā var būt izveidota labākā pārvaldības sistēma un vienotais krīžu centrs, bet bez šādas sistēmas operatīvi nodot informāciju cilvēkiem ir sarežģīti, it īpaši tik apdzīvotā pilsētā kā Rīga. Arī šajā vētrā un lielajās lietavās ne visi cilvēki potenciālo koku un plūdu apdraudējumu uzņēma nopietni, bet šādas īsziņas liktu vairāk pievērst uzmanību, pieņemt adekvātus lēmumus, atbilstoši sagatavoties un rīkoties. Vienlaikus daudzus zvanus pašvaldībā saņēmām ar jautājumiem, ko varētu nodot šajā īsziņā – kā rīkoties un kur ziņot. Mēs kā pašvaldība nekad nevaram iepriekš zināt, cik nopietni būs nākamie apdraudējumi, tāpēc aicinām rast tūlītējus risinājumus, lai šāda šūnu apraide uzsāktu darbību.”  

Rīgas Metropole norāda, ka tā atrodas paaugstinātas applūšanas riska zonā, ko veicina jūras piekraste ar Daugavas, Lielupes un Gaujas upju baseiniem. 

Šūnas apraide ir kritiski svarīga tehnoloģija, kas palīdz valsts iestādēm un organizācijām efektīvi un ātri izplatīt svarīgus paziņojumus lielam cilvēku skaitam noteiktā apgabalā. Tā piedāvā efektīvu risinājumu sabiedrības brīdināšanai ārkārtas situācijās, tādējādi palīdzot glābt dzīvības un nodrošināt sabiedrības drošību, vienlaikus veicot apziņošanu likumā noteiktajā laikā. 

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas Metropole” apvieno Rīgu un teritoriju ap to. Tās kodolu veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi un to pilsētas – Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI