DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Arodbiedrības tiekas ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski 

30. aprīlī plkst. 17.00 Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) rīko tikšanos ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski. Viņš ieradīsies oficiālā darba vizītē Rīgā, kur pēc LBAS iniciatīvas tiksies ar arodbiedrību pārstāvjiem un ekspertiem, lai pārrunātu paveikto šī Eiropas Komisijas mandāta laikā. 

V. Dombrovskis akcentēs Latvijas ieguvumus no dalības ES 20 gados, īpašu uzmanību veltot sociālajai jomai. Viņš informēs par vairākām tēmām: 

  • Eiropas Komisijas rekomendācijas Latvijai – Eiropas Semestra ievaros un statuss ar to izpildi, 
  • Latvijas nacionālā ekonomikas atveseļošanas un noturības plāna ieviešana, uzmanība sociālajai jomai un šī gada investīcijām un sasniedzamajiem mērķiem,  
  • sociālais dialogs – priekšlikumi par tā aktualizēšanu Eiropas līmenī,  
  • minimālās algas priekšlikums no Eiropas Komisijas šajā mandātā,  
  • platformu darbinieku sociālās garantijas,  
  • Sociālā samita vadlīnijas turpmākajam darbam sociālajā politikā Eiropas līmenī.  

Arodbiedrību pārstāvji Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniekam vaicās par pozīciju attiecībā uz attālinātā darba direktīvas ieviešanas nepieciešamību un steidzamību. Arī par to, kā Latvijā var atrisināt darba spēka trūkumu un sociālo pakalpojumu (veselības aprūpe, publiskā izglītība, sabiedriskais transports) pieejamības trūkumu un kā šim var palīdzēt darbs ES līmenī. Tāpat arodbiedrības interesēs, kā veicināt Latvijas konkurētspēju ES, ņemot vērā vājos rādītājus sociālajā jomā  - nevienlīdzība, nabadzība, veselības pieejamība, darba samaksas līmenis un darbaspēka pieejamība, salīdzinot ar citām ES valstīm.  

2023. gada 10. maijā stājās spēkā EP un Padomes direktīva par to, lai ar darba samaksas pārredzamības un izpildes mehānismu stiprinātu to, kā tiek piemērots princips par vienādu darba samaksu vīriešiem un sievietēm par vienādu vai vienādi vērtīgu darbu (Darba samaksas pārredzamības direktīva). Arodbiedrības vēlēsies uzzināt, kas, pēc V. Dombrovska domām, būtu vēl jādara, lai mazinātu darba samaksas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm, kā arī - kā Latvijā var stiprināt koplīgumu pārrunas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI