DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments atzīmē ES vērienīgākās paplašināšanās 20. gadadienu

Trešdienas rītā EP deputāti, dalībvalstu pārstāvji, kā arī pirms 20 gadiem dzimuši jaunieši atzīmēja desmit jaunu dalībvalstu, tostarp arī Latvijas, pievienošanos Eiropas Savienībai.

Parlamenta svinīgajā sēdē, lai atzīmētu 2004. gada ES paplašināšanās 20. gadadienu, piedalījās EP priekšsēdētāja Roberta Metsola, Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, bijušais EP priekšsēdētājs Pats Kokss un bijušais Komisijas priekšsēdētājs Romano Prodi.

Uzrunājot klātesošos svinīgajā pasākumā, Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola teica:

"Eiropa pēdējās divās desmitgadēs ir saskārusies ar vēl nebijušiem izaicinājumiem. Kopīgiem spēkiem mums ir izdevies godam stāties tiem pretī. Es zinu, cik liels bijis kārdinājums grūtākajos brīžos ikvienam darboties pašam par sevi, tomēr mēs esam noturējušies tam pretī. Jo mēs sapratām, ka Eiropas Savienība, neraugoties uz neapmierinātību, ko tā rada, un nepilnībām, sniedz vislielāko drošību visiem mūsu iedzīvotājiem.

Nav šaubu par ES paplašināšanās pārveidojošo ietekmi uz eiropiešu dzīvi vairākās paaudzēs. Tā labi vērojama ikvienā no mūsu dalībvalstīm. Sākot no jaunām, praktiskām tiesībām iedzīvotājiem un noslēdzot ar iespējām gan jauniem, gan veciem. Sākot no vienotā tirgus, kas stiprina mūsu ekonomiku, līdz kohēzijas politikai, kas ļauj īstenot apņemšanos nodrošināt eiropiešu vienlīdzību. Eiropas Savienība nav tikai tiesību aktu transponēšana. Tās ietekme sniedzas daudz dziļāk un plašāk.

Vienotība nenozīmē viendabīgumu. Eiropa necenšas visus padarīt vienādus. Mēs lepojamies ar savām atšķirībām. Lepojamies ar savām unikālajām tradīcijām, kultūrām, valodām un daudzveidību. To esam pierādījuši pēdējo 20 gadu laikā.

Eiropa nozīmē atšķirīgā pieņemšanu, vienlaikus nodrošinot vienlīdzīgas iespējas. Ikvienam ir jābūt vienādām iespējām, bet ne obligāti vienādiem uzskatiem. Tur ir mūsu spēks. Tā ir mūsu Eiropa. Dalība ES ir izdevīga visām pusēm. Kopš 2004. gada Eiropa, iespējams, ir mainījusi ikvienu no tās dalībvalstīm. Bet katra no šīm dalībvalstīm ir mainījusi arī Eiropu."

Svinīgajā ceremonijā pašreizējiem un bijušajiem ES vadītājiem pievienojās bijušais Eiropas Savienības paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens un pārstāvji no desmit dalībvalstīm, kas Eiropas Savienībai pievienojās pirms 20 gadiem:

  • Bijušais Kipras ārlietu ministrs Georgs Iakovu
  • Bijušais Ungārijas premjerministrs Pēters Medģeši
  • Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga
  • Bijušais Lietuvas ārlietu ministrs Antans Valionis
  • Bijušais Maltas premjerministrs Lorenss Gonzi
  • Bijušais Maltas sarunvedējs par iestāšanos Eiropas Savienībā Ričards Kašia Karuana
  • Bijušais Slovēnijas premjerministrs Antons Rops
  • Bijušais Slovākijas premjerministrs Mikulašs Dzurinda
  • Bijušais Polijas premjerministrs Lešeks Millers
  • Bijusī Igaunijas ārlietu ministre Kristīna Ojulanda
  • Bijušais Čehijas sarunuvedējs par iestāšanos Eiropas Savienībā Pāvels Telička

Ceremonijas laikā viesi atbildēja uz jautājumiem, ko uzdeva Strasbūrā klātesošie jaunieši no “jaunajām” dalībvalstīm, kas dzimuši 2004. gada 1. maijā vai ap šo datumu.

Ceremonija noslēdzās ar Bēthovena "Odi priekam", ko izpildīja "Voix de Stras" a capella koris.

Skatiet pasākumSkatiet pasākuma videoierakstu.a videoierakstu.

Vispārēja informācija

Eiropas Savienībai 2004. gada 1. maijā pievienojās Čehija, Igaunija, Kipra, Latvija, Lietuva, Malta, Polija, Slovākija, Slovēnija, Slovēnija, Ungārija un Slovākija. Tā līdz šim bijusi vērienīgākā paplašināšanās ES vēsturē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI