DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Digitalizēts process piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu pārvaldībai Latvijā 

Publicitāte foto

17. aprīlī norisinājās Valsts vides dienesta (VVD) organizēts piesārņoto vietu pārvaldības sistēmas digitalizācijas projekta noslēguma seminārs. VVD sadarbībā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru (LVĢMC) radījis jaunu, pārskatāmu un lietotājiem draudzīgu piesārņotu vietu pārvaldības vietni: www.pvps.vvd.gov.lv, kas lietotājiem būs pieejama no š.g. 1. maija. 

Dati par piesārņotām un potenciāli piesārņotām vietām Latvijā līdz šim glabājušies papīra formātā vairākos arhīvos un noliktavās, šo datu digitalizācija ir nozīmīgs solis, kas nodrošinās ērtu un visiem ātri pieejamu informāciju par vietām tiešsaistē. 

Transformētā piesārņoto vietu pārvaldības sistēma ļaus pārdomāti plānot teritoriju attīstību, kā arī noteikt aprobežojumus un apgrūtinājumus teritoriju turpmākai apsaimniekošanai. Vienlaikus Piesārņoto vietu pārvaldības sistēma (PVPS) būs brīvi pieejama un noderīga visai Latvijas sabiedrībai – teritoriju īpašniekiem, to kaimiņiem, pašvaldībām, valsts iestādēm, kā arī teritoriju plānotājiem, attīstītājiem, izpētes un sanācijas darbu veicējiem. 

Projekta noslēguma semināru ar uzrunu atklāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Parlamentārā sekretāre Ilze Dambīte-Damberga. Semināra laikā ar vērtīgu informāciju un pieredzes stāstiem dalījās Lietuvas ģeoloģijas pētījumu dienesta hidroģeoloģijas departamenta vecākā speciāliste Dr. Virgilija Gregorauskiene un Norvēģijas ūdens izpētes institūta izpētes direktore Marianne Olsen, kuras dalībniekus iepazīstināja ar piesārņoto vietu pārvaldību savā valstī. Rīgas pašvaldības pārstāve Linda Danefelde pastāstīja par plānoto iniciatīvu, kā ar nodokļu atvieglojumu palīdzību veicināt piesārņoto teritoriju sanācijas veikšanu Rīgā. VARAM Vides aizsardzības departamenta Vides kvalitātes nodaļas vecākā eksperte Sanda Ilgaža pastāstīja par normatīvo regulējumu piesārņoto vietu pārvaldības jomā Latvijā.  

VVD projekta īstenošanas komanda – Madara Zingere, Everita Zaķe-Kļaviņa un Toms Ceļmillers dalījās informācijā par projekta LV-CLIMATE-0006 “Piesārņoto vietu pārvaldības modeļa digitālā transformācija” gaitu, aktivitāšu rezultātiem un ieguvumiem no izstrādātās piesārņoto vietu pārvaldības sistēmas (PVPS). 

Semināra noslēgumā PVPS izstrādātāja SIA “Proof IT” sistēmanalītiķe Inga Meirāne izveda dalībniekus virtuālā ekskursijā pa izstrādāto informācijas sistēmu un demonstrēja tās funkcionalitāti. 

Semināra video ieraksts gan latviešu, gan angļu valodā jau drīz būs pieejams VVD Youtube vietnē. 

Plašāk par projektu: https://www.vvd.gov.lv/lv/projekts/piesarnoto-vietu-parvaldibas-modela-digitala-transformacija 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI