DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU Liepāja studente ukrainiete Jūlija ar lepnumu stāsta par savu valsti

Publicitātes foto

RTU Liepāja Studentu zinātnes un radošuma dienās ar studentiem tikās maģistra studiju programmas «Izglītības zinātnes» 2. kursa studente Jūlija Vasiļjeva, kura ir dzimusi un augusi Ukrainā, bet pirms diviem gadiem marta sākumā kopā ar ģimeni, bēgot no kara, veikusi garo ceļu no Odesas un ieradusies Liepājā.

Jūlija savu prezentāciju ir veidojusi latviešu valodā, bet, tā kā klausītāju vidū ir arī ārzemju studenti, sarunu turpina angļu valodā. Iepazīstinot ar Ukrainas simboliku, Jūlija izstāsta par Ukrainas ģerbonī ietverto simbolu – vārdu «brīvība» (ВОЛЯ), nosauc ukraiņu galvenās īpašības – nacionālo lepnumu, brīvības mīlestību, garīgumu, ticību, neatlaidību un viesmīlību. Studente atzīst, ka Ukrainā bija gan ekonomiskas, gan politiskas problēmas, kā jau visur, taču tagad karavīri aizsargā valsti un «iet tikai uz priekšu un ne soli atpakaļ.» Jūlija saka: «Mēs esam lepni, ka esam ukraiņi un, dzīvojot citās valstīs, savu identitāti neslēpjam un novērtējam citu valstu atbalstu mums.»

Īpašs stāsts ir par valodu, jo  RTU Liepāja Jūlija studē latviešu valodā, ko sākusi mācīties atbraucot, bet septembrī jau uzsākusi studijas latviešu valodā. Sajūsmu Jūlija izsaka par dažiem latviešu vārdiem, piemēram, «uzredzēšanos» vai «sniegpulkstenītes», kuru izrunā ir iespēja daudz kļūdām, viņu mulsina arī garumzīmju lietojums. Par ukraiņu valodu Jūlija saka, ka starp vairāk nekā pieciem tūkstošiem valodu, ukraiņu valoda ieņem 18. vietu pēc grūtības pakāpes un klātesošajiem izskaidro dažas ukraiņu valodas nianses.

Jūlija Vasiļjeva savu vietu Liepājā ir atradusi un, vaicāta par nākotnes plāniem, atbild: «Pabeigšu maģistrantūru un studēšu tepat doktora studijās. Pedagoģija man ir tuva, jo esmu strādājusi par skolotāju.»

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI