DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

LBTU rektora amata vēlēšanām izvirzītas profesores Irina Arhipova un Andra Zvirbule 

25. martā aizvadīta LBTU Padomes sēde, kurā pēc vairāku kārtu izvērtēšanas lemts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektora amata vēlēšanām izvirzīt profesores Irinu Arhipovu un Andru Zvirbuli. Abas pretendentes piedalījās publiski izsludinātā konkursā un ir pierādījušas atbilstošu profesionālo kompetenci rektora amatam. Rektora amata kandidātu nominācijas komisijas vadītāja Inga Ciproviča informē, ka kopumā rektora amata konkursā tika saņemti trīs pieteikumi, un trešajā kārtā LBTU Padome padziļināti vērtēja divas kandidātes. 

Rektora amatam izvirzītās pretendentes vairāk nekā desmitgadi cieši saistītas ar LBTU un tās attīstības veicināšanu gan akadēmiskajā, gan administratīvajā darbā un abas atrodas darba tiesiskajās attiecībās ar universitāti. Dr.sc.ing. Irina Arhipova ieguvusi inženierzinātņu doktora grādu un šobrīd pilda LBTU zinātņu prorektores pienākumus, kā arī ir Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes profesore. Savukārt Dr.oec. Andra Zvirbule ieguvusi ekonomikas zinātnes doktora grādu un šobrīd pilda Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekānes pienākumus, kā arī ir šīs fakultātes profesore. 

“Turpmākajos mēnešos LBTU kolektīvam būs iespēja iepazīties ar rektora kandidātu redzējumu LBTU izaugsmei, tostarp LBTU stratēģisko mērķu sasniegšanai pētniecībā, studijās un labā universitātes pārvaldības praksē, un LBTU Konventa pārstāvjiem gūt vispatverošu informāciju, lēmuma pieņemšanai rektora vēlēšanām. LBTU struktūrvienībām ir iespējas aicināt rektora amata pretendentes uz diskusiju, skaidrojot aktuālos jautājumus universitātes attīstības kontekstā,” stāsta I. Ciproviča. 

Rektora amata kandidātu publiskās debates notiks 2024. gada 15. maijā, un rektora vēlēšanas plānotas 2024. gada 22. maijā. 

Ar kandidātu profesionālo darba pieredzi un LBTU attīstības redzējumu var iepazīties LBTU portālā. 

Jau informējām, ka atklāts konkurss uz LBTU rektora amatu tika izsludināts 2023. gada 20. decembrī. Jauna rektora vēlēšanas tiek organizētas, jo pašreizējās rektores Irinas Pilveres divu amata pilnvaru laiks noslēgsies 2024. gada 30. jūnijā. Rektora amata kandidātiem tika izvirzītas dažādas prasības: jābūt zinātnes doktora grādam LBTU stratēģiskās specializācijas jomās ietilpstošajās zinātnes nozarēs un/vai apakšnozarēs vai dabas zinātnēs, nevainojamai reputācijai un vadības pieredzei. Pretendentiem jābūt pieredzei arī zinātnes vadībā, tostarp privātā un/vai publiskā finansējuma piesaistē pētniecības un attīstības iniciatīvām, programmām vai projektiem, pieredzei pētniecības un attīstības iniciatīvu, programmu vai projektu izstrādāšanā un īstenošanā, un/vai to vadīšanā, zinātniskās vai pētnieciskās pārstāvniecības pieredze starptautiskā līmenī, publikācijas starptautiski citējamos izdevumos un angļu valodas zināšanas C1 līmenī. 

Kā būtiski papildu nosacījumi vērtēšanā tika uzskatīta pretendentu pieredze organizācijas stratēģiskajā, pārvaldības procesu un pārmaiņu vadībā, orientācija uz attīstību, pozitīvu attiecību veidošana un uzturēšana, komandas vadīšana un stratēģiskais redzējums. Tāpat par nozīmīgu priekšrocību tika uzskatīta izpratne par augstākās izglītības iestāžu un zinātnes darbību regulējošiem normatīvajiem dokumentiem, izpratne par Eiropas augstākās izglītības telpas attīstības tendencēm un akadēmiskā darba pieredze. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI