DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Vienkāršo prasības vecākiem bērnu kavējumu attaisnojamam privātajos bērnudārzos

Valdībā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2015. gada 8. decembra noteikumos Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei"". Tādējādi tiks novērsts slogs ārstiem saistībā ar obligāto prasību pēc ārstu zīmēm pirmskolas audzēkņu īslaicīgas slimošanas gadījumā.

Saskaņā ar līdz šim spēkā esošo regulējumu, ja bērns veselības stāvokļa dēļ nevar apmeklēt privāto pirmsskolas izglītības iestādi, tad jau par pirmo saslimšanas dienu ir nepieciešama ārsta izziņa. Vienlaikus ir virkne gadījumu, kad bērns neapmeklē pirmsskolu, jo, piemēram, nepieciešams stiprināt imunitāti, īpaši pavasara un rudens periodā, ir nelielas saaukstēšanās pazīmes vai tamlīdzīgas situācijas, kad vēršanās pie ārsta bērna veselības nodrošināšanai nav nepieciešama, taču vecāki ir spiesti to darīt, neraugoties uz lielo ārstu noslodzi.

“Esmu gandarīta, ka kopā ar iesaistītajām institūcijām esam spējuši nonākt pie saprātīga, praksē balstīta, vecākiem draudzīga risinājuma sen zināmai problēmai. Proti, bērna īslaicīgas saslimšanas gadījumā nebūs nepieciešama ārsta izziņa, lai attaisnotu kavējumu un nepazaudētu pašvaldības līdzfinansējumu privātajos bērnudārzos. Šis ir piemērs, kā, vairāk uzticoties iedzīvotājiem, varam mazināt birokrātiju,” pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.

Grozījumu mērķis ir noteikt gadījumus, kad bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ privāto pirmsskolas izglītības iestādē var apliecināt ar bērna likumīgā pārstāvja sniegto informāciju par saslimšanu uz laiku līdz piecām darbdienām. Saslimšana, kas ir ilgāka par piecām darbdienām, ir jāapliecina ar ārsta izsniegtu izziņu. Tiek redakcionāli precizēts, ka bērniem citu gadījumu dēļ var būt attaisnota prombūtne līdz 60 darbadienām kalendārajā gadā, par kuru bērna likumīgais pārstāvis izglītības iestādi rakstiski informējis pirms šīs plānotās prombūtnes.

Pašvaldības atbalsts netiek zaudēts par dienām, kad bērns ar attaisnojošu iemeslu kavējis pirmsskolas izglītības iestādi.

Savukārt pašvaldības atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Šādā gadījumā pašvaldības atbalstu aprēķina proporcionāli apmeklējuma dienu skaitam.

Grozījumi MK noteikumos Nr.709 izstrādāti, konsultējoties ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju un Latvijas Pašvaldības savienību.

Grozījumi sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Privāto pirmsskolas biedrības  un Latvijas Ārstu biedrības kopīgo aicinājumu VARAM novērst papildus slogu ārstiem un pirmsskolu audzēkņu vecākiem, ko rada obligātā prasība pēc ārstu zīmēm kavējuma gadījumā, lai saglabātu pašvaldības līdzfinansējumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI